egyedülálló

2020.10.02. 13:59

A világ legnagyobb tartályhelikoptere segíti a kaliforniai tüzek elleni védekezést

A rekorder tanker a régiót fenyegető szélsőségesen magas hőmérsékletek és a tüzeket tápláló körülmények közepette nagy segítséget jelent.

A világ legnagyobb tartályhelikoptere segíti a kaliforniai tüzek elleni védekezést. Az Orange megyei tűzoltóság a héten mutatta be a Nagyon Nagy Helitankert, a mintegy 11 ezer liter kapacitású, CH-47 Chinook típusú helikoptert.

A világ legnagyobb vízszállító helikoptereként számon tartott jármű jóval nagyobb kapacitású, mint a megyében használatos többi gép, melyekkel általában mintegy 1300 liter vizet képesek egyszerre ledobni a lángokra – közölték a hatóságok.

„Ez a helitankerek új generációja. Egyedülálló, nincs még egy ilyen a világon” – mondta Brian Fennessy, az Orange megyei tűzoltóság (OCFA) vezetője.

A rekorder tanker a régiót fenyegető szélsőségesen magas hőmérsékletek és a tüzeket tápláló körülmények közepette nagy segítséget jelent. A jármű legénységét a Coulson Aviation légi tűzoltóság tagjai és az OCFA csapatvezetője alkotja. Egyéb szervezetek a repülési idő és használat függvényében térítés ellenében vehetik igénybe a helitankert.

Wayne Coulson, a Coulson Aviation vezetője elmondta, a kétpropelleres, kétmotoros járművet a helikopterek és a szállítóhelikopterek kettős funkciójának ellátására tervezték. A gép több szerepet is betölt: közvetlenül a tűz fölé repülve olthatja a tüzet, vagy égésgátló anyagot szállítva a tűz kialakulásának megelőzésében is segíthet.

A helitanker éjjellátó eszközökkel is el van látva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában