konfliktus

2019.10.07. 22:42

A szíriai televízió szerint a török légierő csapást mért a kurd erők főhadiszállására

Egyelőre sem török forrás, sem a nagyobb nyugati hírügynökségek nem erősítették meg az esetleges légicsapás vagy offenzíva hírét.

Rasz al-Ajn, 2019. oktber 7. Kurd nk tiltakoznak egy lehetsges trk offenzva ellen a szriai Haszaka kormnyzsgban lev Rasz al-Ajn teleplsen 2019. oktber 7-n, amikor az amerikai csapatok megkezdtk a kivonulst szakkelet-Szribl. Trkorszg a napokban csapatokat s fegyvereket vont ssze a Szrival szomszdos, dli hatrra azt kveten, hogy Recep Tayyip Erdogan trk elnk bejelentette, orszga hadmveletet indt az Egyeslt llamok ltal tmogatott kurd fegyveres koalci, a Szriai Demokratikus Erk (SDF) ellen. MTI/AP

Forrás: MTI/AP

Fotó: MTI/MTVA

A török légierő csapást mért hétfőn este a szíriai kurd fegyveres koalíciónak, a Szíriai Demokratikus Erőknek (SDF) az északkelet-szíriai Haszake tartomány el-Malikíja városában található főhadiszállása ellen – közölte az al-Majadín szíriai televízió.

A szíriai állami televízió szerint ezzel megkezdődött az „agressziónak” minősített török katonai beavatkozás Szíriában.

A televízió tájékoztatása szerint a török légierő harci gépei a nap nagy részében intenzív repüléseket hajtottak végre a határ menti térségben, de csak az este támadták meg az SDF főhadiszállását. Az értesülés szerint a bombázás a Tell Tavil kerületet érte. Egyelőre nem tudni áldozatokról.

Sem török forrás, sem a nagyobb nyugati hírügynökségek nem erősítették meg az esetleges légicsapás vagy az offenzíva hírét. A Hszinhua kínai hírügynökség megjegyzi: egyelőre az sem világos, hogy a bombázás egy korlátozott jellegű akció volt, vagy egy nagyobb művelet része.

A dpa német hírügynökség korábban azt jelentette, hogy az amerikai hadsereg intézkedéseket foganatosított a török légierő északkelet-szíriai tevékenységének korlátozására.

Törökország a hét végén csapatokat és fegyvereket vont össze a Szíriával szomszédos határra azt követően, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök bejelentette: országa hadműveleteket készül indítani az Egyesült Államok által támogatott kurd vezetésű fegyveres koalíció, a Szíriai Demokratikus Erők ellen. Az amerikai erők pedig hétfőn megkezdték a kivonulást Északkelet-Szíriából, miután Washington bejelentette: nem bonyolódik bele szíriai szövetségese, a helyi kurd fegyveres koalíció ellen indítandó török hadműveletbe.

Az amerikai döntést az SDF kurd vezetésű szíriai ernyőszervezet „hátba szúrásként” értékelte.

Törökország terrorszervezetnek tartja a határ túloldalát ellenőrző Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milíciát, amely az SDF gerincét alkotja. Ankara szerint az YPG kapcsolatban áll a törökországi szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK).

A török haderő további csapatokat küld a szíriai határhoz

Eközben az Anadolu török állami hírügynökség bejelentette: a török haderő további csapatokat küld a szíriai határon állomásozó egységekhez a szíriai kurd fegyveres koalíció ellen indítandó beavatkozás előtt.

A beszámoló szerint

a szállítmány harckocsikból, páncélautókból és katonai személyzetből áll.

Az Anadolu azt írta, hogy egy kommandósokat szállító, 80 páncélautóból álló konvoj már elérte a dél-törökországi Hatay tartományt, és halad tovább a délkelet-törökországi, Szíriával határos Sanliurfa tartományba. A hírügynökség arról is beszámolt, hogy

ezen felül Hatayból 10 harckocsiszállító kamion is útnak indult a délkeleti tartományokba.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton jelentette be, hogy országa nem vár tovább a Washingtonnal közösen kialakítandó északkelet-szíriai biztonsági övezetre, saját hadműveletet indít a határ túloldalán az Egyesült Államok által támogatott kurd fegyveres koalíció, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) ellen.

Donald Trump amerikai elnök hétfőn már gazdasága teljes tönkretételével és megsemmisítésével fenyegette meg Törökországot, amennyiben Ankara olyan lépést tesz Szíriában, amelyet „személye kimagasló és páratlan bölcsessége alapján megengedhetetlennek ítél”.

Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) hétfőn közleményben erősítette meg, hogy az Egyesült Államok nem helyesli Törökország várható offenzíváját, és az amerikai hadsereg semmiféle módon nem támogatja azt.

A küszöbön álló török hadművelet miatt az Európai Unió, ezen belül külön Németország és Franciaország, valamint Irán is kifejezte aggodalmát.

Oroszország abbéli reményének adott hangot, hogy Törökország tiszteletben tartja Szíria területi épségét.

Borítókép: kurd nők tiltakoznak egy lehetséges török offenzíva ellen a szíriai Haszaka kormányzóságban levő Rasz al-Ajn településen 2019. október 7-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában