vád

2018.07.23. 22:27

A török legfelsőbb bíróság megerősítette a terroristákkal való együttműködéssel vádolt két cseh állampolgár büntetését

Andrej Babis cseh miniszterelnök bejelentette, hogy Prága megpróbál segíteni állampolgárainak, akik a cseh hatóságok szerint nem követtek el semmiféle törvénysértést.

A török legfelsőbb bíróság megerősítette a tavaly augusztusban Törökországban hat év és háromhónapos börtönbüntetésre elítélt terroristákkal való együttműködéssel vádolt két cseh állampolgár büntetését – jelentette be Irena Valentová cseh külügyminisztériumi szóvivő hétfőn Prágában.

Andrej Babis cseh miniszterelnök bejelentette, hogy Prága megpróbál segíteni állampolgárainak, akik a cseh hatóságok szerint nem követtek el semmiféle törvénysértést.

A török ügyészség konkrétan azzal vádolta a két cseh állampolgárt, hogy segítették a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciát. Ankara terrorszervezetként tekint az YPG-re. A cseheket a kelet-anatóliai Van város börtönében őrzik.

A legfelsőbb bíróság Ankarában megerősítette az alsóbb testület döntését a hat év és három hónapos szabadságvesztésről- közölte Valentová. A prágai minisztérium Vselichová és Farkas védőügyvédjétől értesült a döntésről.

Markéta Vselichovának és Miroslav Farkasnak a legfelsőbb bíróság döntése után Törökországban már nincs lehetőségük a fellebbezésre, de Valentová szerint várható, hogy jogorvoslásért az európai emberi jogi bírósághoz fordulnak. Csehország ebben az esetben csatlakozik a fellebbezéshez vagy panaszhoz. Azt azonban nem tudjuk, hogy a bíróság befogadja-e az ügyet – tette hozzá a szóvivő. Megjegyezte, hogy a cseh külügyminisztérium már találkozót és tájékoztatást kért a török hatóságoktól.

Biztos, hogy lehetőségeinkhez mérten fellépünk az ügyben- reagált a hírre Andrej Babis kormányfő. A fiatal férfit és nőt 2016 november 13-án vették őrizetbe, amikor állítólag Törökországból Irakba próbáltak jutni. A török rendőrség egy határellenőrzés során olyan dokumentumokat talált náluk, amelyekben az YPG is meg volt említve. Markéta Vselichová és Miroslav Farkas azt állítják, hogy humanitárius célból érkeztek a régióba, hogy egy mobil kórházat nyithassanak Szíriában.

A prágai vezetés ismételten leszögezte: a hatályos cseh törvények szerint a két fiatal semmiféle törvénysértést nem követett el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában