afganisztán

2020.04.08. 11:04

A tálibok visszahívták a fogolycseréről tárgyaló küldöttségüket Kabulból

Szerintük a központi kormány álláspontja miatt ennek nincs értelme.

Az afganisztáni kormányellenes tálibok visszahívták a fogolycseréről tárgyaló delegációjukat Kabulból kedd éjjel – jelentette be Szuhail Sahín, a felkelők dohai politikai irodájának szóvivője a Twitteren.

Rámutatott, hogy az Egyesült Államok tálibokkal kötött egyezménye értelmében a rabokat már régen el kellett volna engedni, hogy elkezdődhessenek az afgánok közötti tárgyalások.

Egy háromtagú tálib küldöttség körülbelül egy hete tartózkodott Kabulban, hogy tisztázza a fogolycsere részleteit az afgán kormányzati tisztségviselőkkel.

A lázadók már a hét elején bejelentették, hogy nem folytatják a tárgyalásokat a kabuli kormánnyal, mert szerintük a központi kormány álláspontja miatt ennek nincs értelme.

Az afgán nemzetbiztonsági tanács arra kérte a tálibokat, hogy fontolják meg döntésüket, miután fontos részéhez érkezett a fogolycsere folyamata.

„Ilyen időben visszavonulót fújni azt jelenti, hogy nem gondolják komolyan a békét” – írta a tanács a Twitteren.

Az Asraf Gáni afgán elnök bizalmasának számító Abdul Matin Bejg elmondta: a tálibok ragaszkodnak hozzá, hogy Kabul elengedjen 15 parancsnokot, akik véres bűncselekményekben vettek részt. Bejg jelezte: a kormánynak nem áll szándékában szabadon bocsátani ezeket a rabokat.

A február 29-én Dohában aláírt amerikai-tálib egyezmény ötezer tálib és ezer kormányzati fogoly elengedését szabta az afgánok közötti béketárgyalások feltételéül. A megállapodás rendelkezik a nemzetközi haderő fokozatos kivonásáról is biztonsági garanciákért cserébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában