A nemzeti régiók melletti kiállásra buzdít a református egyház

A Kárpát-medence valamennyi reformátusát arra kérik, aláírásukkal támogassák a Székely Nemzeti Tanács petícióját.

Farnas, 2018. március 4. Vincze Minya István, a Kalotaszegi Református Egyházmegye esperese igét hirdet a felújított 18. századi református harangláb ünnepélyes átadása alkalmából tartott istentiszteleten a farnasi református templomban 2018. március 4-én. Jobbról Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelõs helyettes államtitkára (elsõ sor j2) és Diószegi László, a Teleki Alapítvány igazgatója (j). Az erdélyi, Kolozs megyei településen megújult harangláb a külhoni magyar mûemlékek felújítását segítõ Rómer Flóris Terv támogatásából, a Teleki László Alapítvány koordinálásával készült el. Ennek keretében kicserélték a harangtorony zsindelyfedését, a haranglábhoz csatlakozó kerítést és kaput helyreállították, illetve a harangláb villámhárítójának tervezési és kivitelezési munkáit is megcsinálták. MTI Fotó: Biró István

Forrás: MTI

Fotó: Biró István

A Magyarországi Református Egyház zsinatának elnöksége, Bogárdi Szabó István püspök és Huszár Pál főgondnok a reformatus.hu portálon megjelent közleményében arra hívja fel a református egyház valamennyi hívét szerte a Kárpát-medencében, hogy támogassa a Székely Nemzeti Tanácsnak a nemzeti régiók védelméről indított európai polgári kezdeményezését.

Ön így csatlakozhat

A polgári kezdeményezést ezen a linken, a „Támogatom” fülre kattintva interneten keresztül bárki aláírhatja. Szükség esetén a kitöltéshez az anyaországi magyarok " target="_blank" rel="noopener noreferrer">az itt található videóban kaphatnak segítséget, az erdélyi magyarok pedig itt.

A felhívás emlékeztet: a nemzeti összetartozás évében indított akció célja elérni, hogy az Európai Unió kohéziós politikája kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól.

A református egyházi vezetők figyelmeztetnek, hogy a nemzeti régiók gazdasági lemaradását megelőzni kívánó kezdeményezést az Európai Unió csak akkor tűzi napirendre, ha 2020. május 7-ig legalább hét európai uniós országból legkevesebb egymillió támogató aláírást sikerül összegyűjteni.

„A határidő közeledtével, valamint az aláírások jelenlegi mennyiségét figyelembe véve hívunk és buzdítunk minden Kárpát-medencei református keresztyént a kezdeményezés támogatására”

- írja közleményében a református zsinat lelkészi és világi elnöke.

Kapcsolódó cikkeinket ide kattintva tudja elolvasni.

Borítókép: Istentisztelet az erdélyi Farnas református templomában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában