Fogytán a türelem

2020.09.03. 14:51

A migrációs helyzetről egyeztetett az olasz kormány Lampedusa és Szicília képviselőivel

A lampedusai migránstábor ismételt kiürítését, a migránsok elszállítására további karanténhajókat, valamint pénzügyi segítséget ígért Giuseppe Conte olasz kormányfő Nello Musumeci szicíliai kormányzóval és Salvatore Martello lampedusai polgármesterrel a dél-olaszországi migrációs helyzetről szerda este tartott megbeszélésén.

A több mint kétórás találkozó rendkívüli kormányüléssé alakult, amelyen Luciana Lamorgese belügyminiszter, Luigi Di Maio külügyminiszter, Lorenzo Guerini védelmi miniszter, Roberto Gualtieri pénzügyminiszter, a közlekedési tárcát képviselő Paola De Micheli, valamint a polgári védelmi hatóság vezetője, Angelo Borrelli is részt vett.

A találkozó után a sajtónak nyilatkozva a szicíliai kormányzó elmondta, a kormány ismételten elkötelezte magát a lampedusai hot spot – a migránsok regisztrálására szolgáló létesítmény – kiürítésére.

„Egy millimétert sem engedünk követeléseinkből. A mostani találkozó rést nyitott a kormány által emelt korábbi betonfalon. Szavakban a kormány elkötelezte magát a migrációs táborok kiürítésére. Nincsenek illúzióink, a következő napokban kiderül, puszta ígéretekről van-e szó csupán”

- mondta Nello Musumeci.

A bejelentések szerint péntekig újabb két komphajót küldenek Lampedusára, hatszáz-hatszáz személy áthelyezésére. Ezen kívül a kormány többek között adókedvezményekkel igyekszik segíteni a földközi-tengeri migrációs útvonal egyik központi állomásának számító szigetet: felfüggesztik a helyiek befizetési kötelezettségét és adótartozásait figyelembe véve, hogy az alig hatezer lakosú, kizárólag idegenforgalomból élő sziget nyári forgalmát a járványhelyzet mellett a migráció is negatívan sújtotta.

Giuseppe Conte miniszterelnök azután szólította Rómába a dél-olaszországi szigetek képviselőit, hogy Nello Musumeci bejelentette a szicíliai migránstáborok és kikötők lezárását, a lampedusai polgármester pedig általános sztrájkkal akarta lezárni a szigetet, többek között a kikötőt is.

A találkozó előtt a lapmpedusai polgármester úgy nyilatkozott, a kevesebb mint kétszáz fős lampedusai hot spotban hetek óta több mint ezren tartózkodnak. A szicíliai kormányzó pedig hangsúlyozta, azt várják a kormánytól, tartsa tiszteletben a járványügyi előírásokat, amelyek nemcsak a helyi lakosokra, hanem a migránsokra is érvényesek.

A lampedusai hot spot kiürítése valójában hetek óta folyik. Legutoljára augusztus 26-án és 27-én ürítették ki a tábort több mint nyolcszázötven migráns áthelyezésével az Aurelia és az Azzurra karanténhajóra. Ezután viszont a tábor negyvennyolc óra alatt ismét megtelt majdnem 1800 emberrel. Az utolsó csoport 450 fővel kötött ki, miközben a Sea-Watch4 civil hajó 353 személlyel a szicíliai Palermóba érkezett. Ott szintén egy karanténhajóra, az Allegrára tették át a migránsokat. A Lampedusának ígért újabb két hajóval már öt karanténhajón helyeznek el bevándorlókat.

A találkozó kezdetekor a Liga párt parlamenti képviselői tiltakozó demonstrációt tartottak a kormánypalota bejáratánál a „migránsinvázió” azonnali leállítását és a kormányfő lemondását követelve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában