Ország-világ

2019.06.08. 10:59

A mexikói elnök szeretné elkerülni a konfliktust Trumppal

Az amerikai elnök hétfőig adott haladékot a latin-amerikai országnak, hogy megfékezze az országon át az Egyesült Államokba tartó migrációt.

A mexikói elnök szeretné elkerülni a konfliktust az amerikai kormánnyal, és bízik abban, hogy meg tudja őrizni baráti viszonyát Donald Trump amerikai elnökkel – erről egy Los Cabosban pénteken tartott üzleti találkozón beszélt Andrés Manuel López Obrador.

Az amerikai elnök is bizakodó hangnemet ütött meg pénteken. Európából Washingtonba tartva, az elnöki különgép fedélzetéről a Twitteren azt írta, hogy jó esélyt lát arra, hogy sikerül megállapodni Mexikóval.

Az amerikai elnök hétfőig adott haladékot a latin-amerikai országnak, hogy megfékezze az országon át az Egyesült Államokba tartó migrációt, máskülönben hétfőtől vámot vet ki a Mexikóból az Egyesült Államokba irányuló exportra.

„Ha nem tudunk megállapodni, Mexikó hétfőtől 5 százalékos vámot fizet!” – nyomatékosította fenyegetését egy rövid üzenetben.

Trump azt helyezte kilátásba, hogy a kezdetben 5 százalékos, minden Mexikóból származó termékre kivetett vám minden hónapban 5 százalékponttal tovább emelkedik, egészen 25 százalékra, ha a mexikói kormány nem fékezi meg a migrációt. Ez mindkét ország gazdaságára nézve óriási következményekkel járna, miután az Egyesült Államok tavaly 378 milliárd dollár értékben importált árukat Mexikóból. Az import nagy részét a Mexikóban gyártott autók és alkatrészek teszik ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában