Kétoldalú egyeztetés

2019.02.01. 21:45

A mesterséges intelligencia etikai kérdéseiről is tárgyalt Soltész a Vatikánban

Az egyházi kulturális javak védelme, a sport és a hit kapcsolata mellett a mesterséges intelligencia etikai problémái is szóba kerültek Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár pénteki megbeszélésén Gianfranco Ravasi bíborossal.

A Kultúra Pápai Tanácsának elnöke a Vatikánban fogadta Soltész Miklóst, aki az MTI érdeklődésére telefonon elmondta, hogy öt fő témát érintettek. A bíboros kiemelten fontosnak mondta az egyházi kulturális javak védelmét, megőrzését, és ehhez együttműködést szorgalmazott Magyarországgal. A máris körvonalazódó kooperáció részeként olasz vagy vatikáni szakemberekkel magyar kollégáik felveszik a jövőben a kapcsolatot – mondta Soltész Miklós.

A második témakör a sport és a hit kapcsolata volt, és szóba került, hogy kiemelendő fontosságú az egyházi vagy az egyházzal közös szervezésű sportesemények állami támogatása.

A megbeszélés harmadik területe a természettudományos kutatások, konferenciák voltak homloktérben az orvostudománnyal, amelynek főképp etikai kérdéseit említette Ravasi bíboros, és hangsúlyozta az álláspontok egyeztetésének szükségességét egyebek között konferenciák keretében. Soltész Miklós konkrét témapéldaként elmondta, hogy szóba kerültek a mesterséges intelligencia súlyos etikai dilemmái is.

A megbeszélésen természetszerűleg érintették Ferenc pápa június elsejére tervezett csíksomlyói látogatásának és szentmiséjének jelentőségét.

Soltész Miklós ötödik témakörként tájékoztatta a bíborost a magyar családpolitika 2010 óta immár számokban is megjelenő eredményeiről, így arról, hogy a házasságkötések száma 35 százalékkal nőtt, a művi terhességmegszakításoké 25 százalékkal, a válásoké 20 százalékkal csökkent, és hogy 1,24 százalékáról 1,5-re emelkedett a gyermekvállalási hányad.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában