konfliktus

2020.06.04. 12:18

A líbiai egységkormányhoz hű erők visszafoglalták Tripolit

A nemzetközi repülőteret is visszaszerezték.

A nemzetközileg elismert líbiai egységkormányhoz hű erők visszafoglalták Tripolit, és a tobruki ellenkormányt támogató Halífa Haftar tábornok csapatai visszavonulót fújtak – közölték illetékes források csütörtökön.

A nemzeti egységkormány katonai műveletekért felelős részlege közleményében tudatta: teljes felügyeletük alatt tartják a líbiai főváros határait. Eközben az ország keleti felét uraló Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) megerősítette: egy helyre vonja vissza csapatait Tarhúna közelében Ain Zara, Abu Szalim és Kaszr Ben Gasír körzetből.

A kormányerők szóvivője, Mohammed Kanunu szerda este bejelentette, hogy a líbiai nemzetközi repülőteret is visszaszerezték.

Az ország keleti felét ellenőrzése alatt tartó, Halífa Haftar tábornok vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) tavaly áprilisban indított offenzívát Tripoli ellen arra hivatkozva, hogy meg kell tisztítani az országot az egységkormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól.

Az elmúlt hónapokban fokozódtak a harcok Tripoli környékén. A kormányerők az utóbbi hetekben több területet visszafoglaltak a Líbiai Nemzeti Hadseregtől.

Az ENSZ helyi missziója (UNSMIL) a hét elején bejelentette: a szembenálló felek megegyeztek abban, hogy újrakezdik a tűzszüneti tárgyalásokat.

Haftart a konfliktusban az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom és Oroszország is támogatja, míg riválisát Törökország segíti.

Médiaértesülések szerint Haftar oldalán a Wagner Group nevű orosz biztonsági magáncég több száz zsoldosa harcol, míg Ankara harci drónokkal, légvédelmi fegyverzettel, illetve szélsőséges csoportokkal kapcsolatban álló szíriai fegyveresekkel támogatja szövetségesét, a nemzeti egységkormányt vezető Fájez esz-Szarrádzst.

Líbia 2011-ben, Moammer Kadhafi diktátor megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt, és számos milícia vetélkedett egymással a hatalomért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában