Törökellenes szövetség

2019.10.14. 00:35

A kurdok megállapodtak a szíriai csapatok telepítéséről

Már hétfőn megkezdődik a szíriai kormányerők telepítése.

Akcakele, 2019. október 13. Török katonai jármûvet szállító kamiont néznek gyapotszedõ munkások a szíriai határnál, a délkelet-törökországi Sanliurfa tartománybeli Akcakalénél, a Béke Forrása fedõnevû hadmûvelet negyedik napján, 2019. október 12-én. A török hadsereg és a vele szövetséges szíriai milíciák 262 fegyverese vesztette életét az Északkelet-Szíriában október 9-én indított török katonai offenzíva kezdete óta a kurd vezetésû Szíriai Demokratikus Erõk (SDF) nevû ernyõszervezettel folytatott harcokban. MTI/EPA/Sedat Suna

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Sedat Suna

A szíriai kurdok megállapodtak vasárnap Damaszkusszal a szíriai kormányerők telepítéséről a török határ mentén, hogy segítséget nyújtsanak a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erőknek (SDF) a török offenzíva megállításához.

A megállapodás megkötéséről a kurd adminisztráció – az Észak- és Kelet-Szíria Autonóm Adminisztrációjaként ismert félautonóm kurd intézmény – tájékoztatott vasárnap este.

Közleménye szerint a szíriai hadsereg támogatni fogja az SDF-t a „török agresszió elleni harcban és azoknak a területeknek a felszabadításában, ahová behatolt a török hadsereg a zsoldosaival együtt”.

A megállapodás értelmében már hétfőn megkezdődik a szíriai kormányerők telepítése. A kormánykatonák az SDF-fel együtt ellenőrzésük alá vonják a Kobani városhoz közeli határszakaszt. A közlemény szerint az elmúlt öt napban a Szíria északi részébe behatoló török erők számos bűncselekményt követtek el a polgári lakosság ellen.

„Az agresszorral szembeni közös ellenállás érdekében megállapodást kötöttünk a szíriai kormánnyal, hogy megvédjük a nemzeti szuverenitást és a határt” – áll a közleményben, amely szerint a megállapodás révén lehetővé válik a török csapatok és az oldalukon harcoló zsoldosok (szíriai lázadók) által megszállt minden terület, köztük Afrín felszabadítása.

Egy-két órával a megállapodás közzététele előtt nyugati hírügynökségek arról adtak hírt, hogy a szíriai hadsereg már megkezdte csapatok telepítését az ország északkeleti részébe, és közben tárgyalások kezdődtek a szíriai kormány és az SDF között egy szíriai orosz légitámaszponton.

Az al-Majadín szíriai állami televízió közlése szerint a szíriai katonák vasárnap már be is léptek az Aleppótól 85 kilométerre északkeletre Manbídzs területére, és az elkövetkező órákban megérkeznek Kobaniba. Hasonló híreket közölt a SANA szíriai hírügynökség is.

Recep Tayyip Erdogan török elnök október 9-én jelentette be, hogy a török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki fegyveres csoport Béke Forrása fedőnéven hadműveletet indított Északkelet-Szíriában a Törökország által terrorszervezetnek minősített, Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia, valamint az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet tagjai ellen.

Az offenzíva deklarált célja az, hogy elhárítsa a Törökország déli határát Ankara szerint fenyegető terrorveszélyt, továbbá egy biztonsági övezetet létrehozva szavatolja a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérését. A török offenzíva azután vette kezdetét, hogy kivonult a térségből az amerikai hadsereg, amely a török bírálatok ellenére kiképezte és modern fegyverekkel látta az SDF gerincét adó YPG-t az Iszlám Állam elleni harcban.

Borítókép: Török katonai járművet szállító kamiont néznek gyapotszedő munkások a szíriai határnál, a délkelet-törökországi Sanliurfa tartománybeli Akcakalénél, a Béke Forrása fedőnevű hadművelet negyedik napján, 2019. október 12-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában