iszlamista felkelők

2021.03.26. 16:55

A külföldi katonák elleni támadások újraindításával fenyegetőztek az afganisztáni tálibok

A német parlament 2022. január 31-ig meghosszabbította a Bundeswehr-katonák afganisztáni mandátumát.

Az Afganisztánban állomásozó külföldi katonák elleni támadások újraindításával fenyegetőztek pénteken a radikális iszlamista tálibok, amennyiben nem valósul meg május elsejéig a csapatkivonás.

A kormányellenes tálibok figyelmeztetése Joe Biden amerikai elnök kijelentéseit követi, aki az Afganisztánban állomásozó amerikai katonák kivonásával kapcsolatban csütörtökön azt mondta, hogy nehéz lesz betartani azt a május 1-jei határidőt, amelyről az előző amerikai kormányzat tárgyalásokat folytatott a szélsőségesekkel.

Szintén csütörtökön a német parlament 2022. január 31-ig meghosszabbította a Bundeswehr-katonák afganisztáni mandátumát.

Az iszlamista felkelők erre válaszul közölték, hogy amennyiben a május elsejei határidőt nem tartják be a csapatkivonásra, úgy nem lesz más választásuk, mint „folytatni a dzsihádot és a fegyveres harcot a külföldi erőkkel szemben az ország felszabadítása érdekében”.

A tálibok hangsúlyozták, hogy elkötelezettek az amerikai kormányzattal Dohában kötött megállapodás mellett, amelyet „a legészszerűbb és legrövidebb útként” jellemeztek a húsz éve zajló konfliktus lezárására. Hozzátették, hogy a konfliktus elnyújtásáért a felelősség azokat terheli, akik megsértették ezt az egyezséget.

A folyamatban lévő afgánközi béketárgyalások ellenére a harcok nem csitulnak, a különféle szélsőséges csoportok egyre több térségre terjesztik ki befolyásukat.

A tálibokkal 2020 februárjában kötött dohai megállapodásban Donald Trump, az előző amerikai elnök az amerikai csapatok kivonását helyezte kilátásba április végéig. Joe Biden idén hivatalba lépett amerikai elnök kormánya azonban már februárban bejelentette, hogy felülvizsgálja az egyezséget.

Washington nemrég arra hívta fel a figyelmet, hogy egy esetleges csapatkivonást követően a biztonsági helyzet drámaian rosszabbra fordulhat Afganisztánban a tálibok gyors térnyerésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában