Ország-világ

2021.03.09. 06:21

A korlátozások után folytatódik Gyurcsány adóbűnöző ügyvédjének pere

Bár a koronavírus-járvány miatt halasztani kellett a Czeglédy-per tárgyalását, jelenleg úgy tűnik, hogy csupán egy hónapot késik az ügy, és április 7-én, valamint 8-án a vádlottak meghallgatásával folytatódhat a per. Czeglédy két fontos embere lesz vádlott, akik párttársai is voltak Gyurcsány Ferenc ügyvédjének.

Szeged, 2019. október 21. Molnárné Mészáros Noémi tanácsvezetõ bíró és Czeglédy Csaba az általa vezetett Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó bûnszervezet, összesen 21 vádlott ellen különösen jelentõs vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bûntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt folytatódó ügy elõkészítõ ülésén a Szegedi Törvényszéken 2019. október 21-én. A vádirat szerint a 2011-tõl mûködõ bûnszervezet célja a döntõen diákmunkaerõ közvetítéssel foglalkozó cég áfafizetési kötelezettségének csökkentése, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt. A vád szerint a bûnszervezet 6,215 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek. MTI/Rosta Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

Hétfő délelőttre bebizonyosodott: legkorábban egy hónap múlva lehet Czeglédy Csaba adócsalási ügyének következő tárgyalási napja – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a halasztásról a Kecskeméti Törvényszék. A lap úgy tudja, a védőügyvédeket arról értesítette a bíróság, hogy április 7-én és 8-án lesznek a következő tárgyalási napok.

Czeglédy Csaba mellett húszan ülnek a vádlottak padján, így a bírókkal, az ügyésszel, a védőkkel és a hallgatósággal együtt az első tárgyalási napon legalább negyvenen vettek részt. A résztvevők nagy száma pedig akadályozta azt is, hogy a tárgyalási napot telekommunikációs eszközök segítségével lehessen megtartani.

Mint ismert,

Czeglédy Csabát és vádlott-társait bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és más bűncselekményekkel vádolja az ügyészség.

A vádak szerint Gyurcsány Ferenc ügyvédje egy céghálózatot alakított ki, amelynek alsóbb szintjein iskolaszövetkezetek, középső szintjén két koordinátorcég, a legfelsőbb szinten pedig Czeglédy saját, Human Operator Zrt. nevű cége helyezkedett el. Ezzel egy olyan számlázási láncot hoztak létre, amelynek célja a módszeres adócsalás volt.

Az áfát a cégek nem fizették be, majd a be nem fizetett adót vissza is igényelték az államtól. A vád szerint a diákmunkások adóterheit a bűnszervezet szintén nem fizette be. Ezzel kis híján 6,3 milliárdos kárt okoztak az államnak.

A per harmadrendű vádlottja, T. Andrea, akinek férje létrehozta korábban – Czeglédyvel és másokkal – a Nyugat.hu elnevezésű gyurcsányista portált. T. Andrea nemcsak a médiában és Czeglédy cégei körül bukkant fel, hanem az MSZP szombathelyi elnökségében is. A szocialista párt környékén található civil szervezetekben is részt vett, így például a szocialisták Vas megyei irodájának címére bejegyzett Ifjúság a Jövőért Egyesületben.

T. Andrea a Human Operator irodavezetője volt, ami egyértelműen bizalmi pozíció, fontos szerepet töltött be a vádirat által említett láncolatban: a feladata az iskolaszövetkezetek irányítása volt. Emellett a mai napig 5,88 százalékos részesedése van a cégben, korábban pedig felügyelőbizottsági tag is volt a társaságban.

A vád szerint T. Andrea irányította a pénzügyi műveleteket, koordinálta a cégek és iskolaszövetkezetek számlázásával, könyvelésével és kifizetéseivel kapcsolatos tevékenységet.

T. Andreának több érdekeltsége is volt a Human Operator mellett, például annak a Vaskos Építőipari Kft.-nek volt az egyik tulajdonosa, amelyik a Human Operator irodaházába volt bejegyezve. A cég később STOUT Építőipari Kft. néven működött tovább, aminek T. T. Andrea 2016 és 2019 ügyvezetője volt, és a mai napig tulajdonosa. Tagja 2015 óta az ingatlan-bérbeadással és -üzemeltetéssel foglalkozó Prorent Invest Kft.-nek, és 2017 óta vezeti a világhálóportál-szolgáltatással foglalkozó Youwon Hungary Kft.-t, amelynek egyben tulajdonosa is.

Az ügy másik fontos résztvevője A. Zoltán hatodrendű vádlott, aki szintén az MSZP szombathelyi tagja. Korábban a szocialisták Vas megyei elnökségének is a tagja volt.

A. Zoltán volt a Kopernikusz és a Cooperitas iskolaszövetekezek alapítója, elnökségi tagja. Előbbi félmilliárd forintnyi, utóbbi 1,4 milliárd forintnyi adót nem fizetett be az államnak.

Borítókép: Czeglédy Csaba az általa vezetett Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó bűnszervezet, összesen 21 vádlott ellen különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt folytatódó ügy előkészítő ülésén a Szegedi Törvényszéken

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában