váltás jön

2019.07.07. 21:51

A jobboldal győzött Görögországban

Az exit pollok szerint az ellenzéki Új Demokrácia párt nyerte meg Görögországban a vasárnap tartott előrehozott parlamenti választásokat.

Az Új Demokrácia a különféle kutatóintézetek szerint a szavazatok 38-42 százalékát szerezhette meg, míg az eddig kormányzó Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) 26,5-30,5 százalékkal a második helyre szorult.

A Reuters hírügynökség szerint ezzel az eredménnyel a Kiriákosz Micotákisz vezette Új Demokrácia 155-167 helyet, vagyis abszolút többséget biztosíthat magának a 300 fős parlamentben.

Alekszisz Ciprasz miniszterelnök késő délután felhívta Micotákiszt, elismerte pártja vereségét, és gratulált a győztesnek. Megállapodtak, hogy a kormányváltásra már hétfőn sor kerül, miután Micotákisz leteszi a hivatali esküt az államfő előtt.

A telefonbeszélgetés időpontjában a leadott szavazatoknak hivatalosan még csak a 40 százalékát értékelték ki, de az Új Demokrácia győzelme így is egyértelmű, 39,7 százalék a javára, a Sziriza 31,4 százalékával szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában