14 év után

2018.06.14. 09:14

A japán kormányfő már szeptemberben találkozna az észak-koreai vezetővel

Abe Sindzó és Kim Dzsong Un Vlagyivosztokban találkozhatna az évenkénti gazdasági fórumon, amelyre Kimet meghívta Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Abe Sindzó japán miniszterelnök már szeptemberben találkozni szeretne Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, miután utóbbi kifejezte készségét erre, amikor kedden Szingapúrban találkozott Donald Trump amerikai elnökkel – jelentette csütörtökön a japán média meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva.

Abe és Kim az orosz távol-keleti Vlagyivosztokban találkozhatna az évenkénti gazdasági fórumon, amelyre Kimet meghívta Vlagyimir Putyin orosz elnök. Kim Dzsong Un a szingapúri találkozón azt mondta: „van lehetőség arra, hogy találkozzon Abe Sindzóval” – mondták a japán kormányforrások.

Ha létrejönne, akkor 2004 óta ez volna az első találkozó észak-koreai vezető és japán miniszterelnök között, és Tokió elsősorban az Észak-Korea által a 70-es, 80-as években elrabolt japánok ügyét szeretné a megoldás felé vinni.

Japán kormányzati források szerint Trump elnök Szingapúrban ismertette Kim Dzsong Unnal japán azon álláspontját, hogy csak azután segít Észak-Koreának gazdaságilag, ha a fő kérdések – az észak-koreai atom- és rakétaprogram felszámolása és az elrabolt japánok ügye – megoldódik. Kim Dzsong Un nem ismételte meg Trumpnak azt az eddig mindig hangoztatott phenjani álláspontot, hogy az elrabolt japánok ügye már megoldódott – tette hozzá a forrás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában