Nem volt véletlen

2018.08.15. 17:23

A genovai tragédia felelőseit keresik az olaszok

A beomlott olasz híd üzemeltetőjét vádolták, valamint az Európai Unió költségvetési megszorításait említették a keddi genovai tragédia felelőseit kereső olasz politikusok. A genovai főügyész szerint egyértelmű, hogy nem „véletlen baleset” történt. 

Genova, 2018. augusztus 15. Luigi Di Maio olasz miniszterelnök-helyettes (j) és Danilo Toninelli közlekedési miniszter (k) látogatást tesz az A10-es autópálya leszakadt hídjánál Genova közelében 2018. augusztus 15-én. Az elõzõ nap bekövetkezett baleset halálos áldozatainak száma 42-re nõtt. A híradások szerint továbbra is tíz eltûntet tartanak nyilván a hatóságok. A kórházban ápolt 15 sérült közül kilencnek súlyos az állapota. (MTI/EPA/Alessandro Di Marco)

Az Atlantia infrastruktúrafejlesztő csoport tagjaként működő Autostrade (ASPI) szerdán kiadott nyilatkozatában ugyanakkor hangsúlyozta, hogy rendszeres és mindenre kiterjedő, alapos vizsgálatokat folytatott a híd szerkezeti állapotának ellenőrzésére, és ezek mindeddig megnyugtató eredménnyel szolgáltak. Az ASPI közleményében kiemelte: a híd karbantartási programját a rendszeres ellenőrzések alapján határozták meg, és ezt a közlekedési minisztérium is jóváhagyta.

Francesco Cozzi genovai főügyész szerdán újságíróknak elmondta: a nyomozás során elsősorban az 51 éve épült híd karbantartását és terveit vizsgálják majd. Cozzi hozzátette: nem tudja, hogy terhel-e bárkit törvényes felelősség a tragédia miatt, de abban biztos, hogy nem „véletlen baleset ” történt. A híddal kapcsolatban senki sem tett panaszt az elmúlt években – mutatott rá -, de a nyomozás a híddal kapcsolatos korábbi dokumentációkra is kiterjed. Hangsúlyozta: ha az ügyészségnek tudomása lett volna a híd biztonságát illetően felmerülő bárminemű kételyről, munkatársai nem autóztak volna keresztül rajta havi húsz alkalommal maguk is.

Salvini az EU-t is hibáztatja

Danilo Toninelli olasz közlekedési miniszter ugyanakkor arról számolt be, hogy már folyamatban volt egy 20 millió eurós (6,5 milliárd forint) pályázati kiírás arra, hogy jelentős biztonsági fejlesztéseket végezzenek a hídon. Az ASPI azután adta ki közleményét, hogy Toninelli a Facebookon közzétett bejegyzésében a híd fenntartóinak lemondását követelte, továbbá kezdeményezte, hogy a közútkezelőt fosszák meg koncessziós jogától. A miniszter ezenfelül 150 millió euróig (48,69 milliárd forint) terjedő büntetés kiszabását javasolta a cégre vonatkozóan, és kötelezné az üzemeltetőt a híd újjáépítési költségeinek fedezésére. A közlekedési miniszter a korábbi olasz kormányzatokat is megvádolta, mégpedig azzal, hogy politikai hozzájárulásért cserébe szemet hunytak az autópályák biztonsága felett.

Az A10-es autópálya leszakadt hídja Genova közelében. Fotó: MTI / EPA / Luca Zennaro

Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) nevű kormánypárt vezetője ugyancsak az ASPI-t tette felelőssé a tragédia miatt, Matteo Salvini olasz belügyminiszter pedig szintén a cég engedélyeinek megvonását indítványozta. Salvini az EU Olaszországra kirótt megszorításait is hibáztatta a tragédiáért, és ígéretet tett rá: a jövőben nem hagyja majd, hogy az EU költségvetési megszorító előírásai miatt szenvedjen csorbát az ország biztonsága.

Az olasz állami rádió jelentése szerint az M5S képviselői 2013-ban megkérdőjelezték egy nagyszabású és költséges infrastruktúra-ellenőrzési program szükségességét, pazarlónak tartva az intézkedést. A keddi tragédia után azonban az erre vonatkozó bejegyzést eltávolították a párt weboldaláról.

Munkagépek az A10-es autópálya leszakadt hídjának törmelékeit takarítják. Fotó: MTI / EPA / Luca Zennaro

Ferenc pápa imádkozott az áldozatokért

A hídomlás halálos áldozatainak száma szerdán negyvenkettőre nőtt, de a helyszínen még mindig folyik az eltűntek keresése – közölte Cozzi szerdán a RAI közszolgálati televízióval.

A völgyhíd vasúti sínek, ipari terület és lakóházak fölött ívelt át Genova északi részén. Fotó: MTI / EPA / Luca Zennaro

Ferenc pápa a római Szent Péter téren összegyűlt több ezer hívővel együtt imádkozott a tragédia áldozataiért és hozzátartozóikért. A katolikus egyházfő elmondta: lélekben az áldozatokkal, a sérültekkel és családjaikkal, valamint azzal a több száz emberrel van, akik a történtek következtében otthonaik elhagyására kényszerültek.

A tragédia az A10-es autópálya Morandi nevű hídjával történt, amely a francia határ közelében van, és üdülőhelyekhez is vezet. Az áldozatok között két román, két albán és három francia állampolgár is van.

Borítókép: Luigi Di Maio olasz miniszterelnök-helyettes (j) és Danilo Toninelli közlekedési miniszter (k) látogatást tesz az A10-es autópálya leszakadt hídjánál Genova közelében 2018. augusztus 15-én

Fotó: MTI / EPA / Alessandro Di Marco

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában