Erasmus Napok

2023.10.10. 23:29

Varga-Bajusz Veronika: az Erasmus+ program nem szűnt meg és nem is szűnik meg Magyarországon

Az Erasmus+ program nem szűnt meg és nem is szűnik meg Magyarországon - jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára az Erasmus Napok szombatig tartó rendezvénysorozat keddi nyílt napjának megnyitóján Budapesten.

MW

Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára beszédet mond az Erasmus Napok október 14-ig tartó rendezvénysorozat nyílt napjának megnyitóján Budapesten, a Tempus Közalapítvány székhelyén 2023. október 10-én

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Varga-Bajusz Veronika leszögezte, tekintettel az Európai Bizottság döntésére, az Erasmus Napok ünneplése idén különösen nagy jelentőséggel bír: még nagyobb figyelem irányul a program fontosságára és értékeire. 

A KIM, az Erasmus+ program hazai megvalósításáért felelős Tempus Közalapítvány és a modellváltó egyetemek egyaránt mindent megtesznek annak érdekében, hogy az Erasmus+ program megmaradhasson ezekben az intézményekben is, és a hallgatók további generációi élhessenek ezzel a remek ösztöndíjlehetőséggel - mondta. 

Utalt arra, hogy a magyar diákok már a XIII. századtól kezdve az európai egyetemek szerves részét képezték, és ezt a kapcsolódást megbontani nem lehet.

 Céljuk, hogy egyre több magyar diák szerezzen úgy nemzetközi tapasztalatokat, hogy azokat itthon kamatoztassa 

- mondta. 

Kijelentette: 2024. június 30-ig folyamatosak az Erasmus-kiutazások, és a nemzetközi mobilitási lehetőségeket ezután is biztosítani fogják a hallgatók és az oktatók részére. 

Erre minden feltétel adott és semmilyen késedelem nem éri a hallgatókat, oktatókat - jelezte. 

Az intézmények számára a források rendelkezésre állnak - állapította meg, majd hozzátette: idén augusztusban a Tempus Közalapítvány 1,8 milliárd forint kihelyezéséről döntött a modellváltó egyetemeknek, ami még a tervezett növekedésen felül is fedezi a nemzetközi programokat. 

A kormány szándékaként az Erasmus+ programmal kapcsolatban megfogalmazta, céljuk az, hogy egyre több magyar diák szerezzen nemzetközi tapasztalatot úgy, hogy később ezt a tudást itthon hasznosíthassa a karrierjében. 

Az Erasmus Napok jó alkalmat biztosítanak annak hangsúlyozására, hogy "az Erasmus+ program nem szűnt meg és nem is szűnik meg Magyarországon" - állapította meg a helyettes államtitkár, majd hozzátette: a 36 éves program ma már számos szektorban jelen van. Így a köznevelésben, a felnőttképzésben, az ifjúsági és szakképzés, továbbá a sport és a felsőoktatás területén. 

Magyarországon idén 100 esemény valósul meg a nemzetközi programsorozat keretében. A szervezők élménybeszámolókkal, interaktív műhelymunkákkal, információs napokkal, online eseményekkel, kihívásokkal és módszertani bemutatókkal készültek - hangzott el az eseményen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában