Bukaresti kilencek

2023.06.06. 18:16

Novák Katalin: a B9-ek támogatják Ukrajnában a béke mielőbbi helyreállítását (videó)

A Bukaresti Kilencek (B9) elkötelezettek Ukrajna további támogatása és mindenekelőtt a béke mielőbbi helyreállítása iránt - hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök a NATO közép- és kelet-európai tagországait tömörítő B9-ek keddi pozsonyi találkozója után.

Mw

A Bukaresti Kilencek csúcstalálkozója Pozsonyban

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

 A Bukaresti Kilencek (B9 - Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország, Románia, Litvánia, Lettország, Észtország és Bulgária) megbeszéléséhez személyesen csatlakozott Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára, illetve videóüzenetben Volodimir Zelenszkij ukrán államfő is. A fő téma Európa biztonságának és stabilitásának megerősítése volt. 

A keddi találkozón a Bukaresti Kilencek közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben 

kifejezték közös elkötelezettségüket Ukrajna további támogatása és mindenekelőtt a béke mielőbbi helyreállítása iránt. 

Novák Katalin a megbeszélés témái közül kiemelte az ukrajnai civileket sújtó, megmagyarázhatatlan, brutális és tragikus támadásokat. Mint emlékeztetett, elnök társai többségéhez hasonlóan együttérzését személyesen is kifejezte korábbi ukrajnai látogatása során. 

A magyar államfő hozzátette, hogy

 a kedden elfogadott nyilatkozat elítéli Oroszország igazolhatatlan támadását és elismeri Ukrajna önvédelemhez való jogát. 

A B9-eknek továbbra is készen kell állniuk a humanitárius segítségnyújtásra - mutatott rá, hozzátéve: 

Magyarország a háború kezdete óta kétmillió menekültet fogadott Ukrajnából. 

Novák Katalin felhívta a figyelmet az Ukrajna jövőjével kapcsolatos gondolkodás fontosságára is: a B9-eknek jelen kell lenniük Ukrajnában a háború utáni újjáépítés során és azt követően is - közölte. 

Fontos azonban az, hogy ne hangozzanak el valószínűtlen ígéretek - hangsúlyozta, hozzáfűzve: Ukrajna számára kulcsfontosságú, hogy a katonai döntéseket reális elvárások alapján hozza meg. 

A magyar államfő kifejtette: a B9-ek hívei annak, hogy perspektívát nyújtsanak Ukrajna NATO-tagságára, ahogy hívei a szövetség "nyitott ajtók" politikájának is. 

A NATO- és EU-tagság elérése érdekében ezért további reformokra bátorítják Ukrajnát - számolt be Novák Katalin, saját álláspontjaként hozzátéve:

 mindez az ukrajnai kisebbségi jogok tiszteletben tartását is érinti. 

A köztársasági elnök felhívta a figyelmet a Nyugat-Balkán stabilitásának fontosságára is, ez ugyanis alapvető feltétele egész Európa stabilitásának - mutatott rá. 

Mint emlékeztetett, 

Magyarország földrajzilag két válságzóna között helyezkedik el; nemrég például számos magyar katona sérült meg a koszovói zavargásokban a KFOR misszió tagjaként 

- idézte fel Novák Katalin. 

Jens Stoltenberg a keddi találkozó után saját Twitter-fiókjában a Novák Katalinnal lezajlott eszmecseréjét emelte ki: mint fogalmazott,

 jó megbeszélést folytatott a "megbecsült szövetséges" Magyarország köztársasági elnökével. 

Novák Katalin a közösségi médiában arra is emlékeztetett: "

Magyarország egy erős NATO-ban érdekelt, ezért is teljesíti a vállaltnál korábban, hogy GDP-je 2%-át költi védelmi kiadásokra."

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában