Oktatás

2023.06.07. 20:00

Félmilliótól másfél millió forintig terjedhetnek a tanári fizetések

A pedagógusok új életpályájáról szóló törvényjavaslat szerint jelentősen nőhetnek a pedagógusbérek, miközben nyolc óra marad a napi munkaidő és ötven napra nő a szabadság.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kedden késő este benyújtotta a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényjavaslatot, amit Pintér Sándor belügyminiszter jegyez. A javaslat a belügyminiszter szerint azt a célt szolgálja, hogy a gyermekeket nevelő, oktató pedagógusok szakmai és anyagi megbecsülése javuljon – aki eredményesebben tanít, többet foglalkozik a gyerekekkel, jobban keressen. Ehhez persze az is kell, hogy Brüsszelből érkezzenek meg az uniós pénzek, amelynek eredményeképpen fokozatosan a diplomásátlagbér 80 százalékát elérő fizetésük lehet a tanároknak – írja a Magyar Nemzet.

A Pedagógus I. kategóriában 410 000 forinttól 1 065 000 forintig, Pedagógus II. esetén 430 000 forinttól 1 135 000 forintig terjedhet a fizetés mértéke, egy mesterpedagógus ugyanakkor 520 000 forinttól 1 365 000 forintig, egy kutatótanár pedig 640 000 forinttól 1 470 000 forintig terjedő mértékben kaphat illetményt.

Az alapszabadság mértéke évi ötven munkanap lenne, amelyből a munkáltató legfeljebb tizenöt munkanapot vehet igénybe a nevelési-oktatási intézmény tevékenységi körébe tartozó nevelés, oktatás, gyermekfelügyelet, a pedagógiai szakszolgálati intézmény tevékenységi körébe tartozó pedagógiai szakszolgálati tevékenység céljára.

A teljes cikkért kattintson.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában