Közoktatás

2023.05.22. 22:18

Egymásnak estek az ellenzéki pártok a pedagógusok ügye miatt

A köznevelésben foglalkoztatottak jogállásáról szóló törvényről szerdán tárgyalnak a parlamenti pártok Pintér Sándor belügyminiszterrel. Legalábbis azok, amelyek hajlandóak elmenni egyáltalán a tárcavezetőhöz.

MW

Pintér Sándor belügyminiszter az EU-tagországok bel- és igazságügyi minisztereinek kétnapos, informális találkozójára érkezik Prágában 2022. július 11-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Martin Divisek

Egymásnak estek a baloldali pártok annak kapcsán, hogy elmenjenek-e tárgyalni Pintér Sándor belügyminiszterrel szerdán a köznevelési törvénytervezetről. A Magyar Nemzetnek Kanász-Nagy Máté frakcióvezető-helyettes (LMP – Magyarország Zöld Pártja) azt mondta, a Momentum lenézi mindazokat, akik egyeztetnének a kérdésben. Nem egységesek a pedagógusok érdekképviseleti szervezetei sem, a Tanítanék Mozgalom szerint ugyanis a pártoknak nem kellene tárgyalniuk a kabinettel, a PDSZ szerint viszont egyértelműen részt kell venni az egyeztetéseken.

KANÁSZ-NAGY Máté
Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. február 27-én
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Kanász-Nagy Máté, az LMP parlamenti frakcióvezető-helyettese a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta:

A Momentum egy nagyon kellemetlen helyzetbe navigálta magát az elmúlt hetekben, mert ők kordont bontottak, gyakorlatilag minden más eszközt lenéztek, és akik más eszközökhöz folyamodtak, azokat erős kritikával illették.

Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye az érdekvédelmi szervezetek közti megosztottságról, mivel a Tanítanék Mozgalom az ellen van, hogy részt vegyenek az egyeztetésen, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) pedig támogatja az ellenzéki pártok részvételét, a frakcióvezető-helyettes úgy válaszolt: a PDSZ álláspontjával ért egyet, annak pedig örül, hogy a szakszervezet ezt nyilvánosságra is hozta. Felidézte: vasárnap részt vett egy PDSZ-es egyeztetésen, és megígérte, hogy a szakszervezet által felvetett problémákat, kritikákat és megjegyzéseket képviselni fogják.

Kanász-Nagy Máté dicsérően beszélt Pintér Sándorról, mert ő le szokta folytatni ezeket az egyeztetéseket, az egészségügy kapcsán például több ilyenre sor került.

Részt vesz a szerdai egyeztetésen a Mi Hazánk is – erősítette meg lapunknak Dúró Dóra, az Országgyűlés alelnöke. Mint mondta, nem hagynak ki egyetlen lehetőséget sem, hogy képviseljék a pedagógusok érdekét.

Azért küldték őket az emberek a parlamentbe, hogy dolgozzanak, és nem azért, hogy cirkuszoljanak; ha nem mennek el, akkor biztosan nem érnek el semmit

– vélekedett. 

Elmegy a Jobbik – Konzervatívok is a szerdai megbeszélésre. Mint azt közölték, az oktatás témája is olyan, mint minden nagy terület, ahol a törvény bevezetését évekig tartó szakmai és politikai egyeztetésnek kellene megelőznie, mert a hatása átnyúlik a parlamenti ciklusokon. 

A Demokratikus Koalíció majd akkor egyeztet a kormánnyal az új pedagógus-életpályatörvényről, ha az ellenzéki pártok mellett a pedagógus- és diákszervezeteket is meghívja az egyeztetésre. Ez persze soha nem fog megtörténni, hiszen az Orbán-rendszer előbb fúj le könnygázzal és ver meg békésen tiltakozó diákokat, mint hogy megemelje a tanárok vagy bárki más bérét

 – írta a DK.

Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára nemrég számolt be arról, hogy a kormányzat 34 tartalmi kérdésben változtatta meg az álláspontját és közelítette azokat a partnerek javaslatához. Kiemelte: eddig 15 egyeztetést folytattak le a tervezetről, ebből tízet szakszervezetekkel, a többit más szereplőkkel.

Nagy Erzsébet, a PDSZ elnöke viszont azt állította, hogy a köznevelésben foglalkoztatottak jogállásáról szóló törvény tervezetének egybeszerkesztett változatát sem kapták meg.

A teljes cikk ITT olvasható el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában