Parlament

2023.05.03. 10:07

A veszélyhelyzet meghosszabbításáról és az igazságügyi csomagról is dönt ma az Országgyűlés

Felhatalmazhatja a kormányt az orosz-ukrán háború miatti veszélyhelyzet meghosszabbítására szerdán az Országgyűlés, amely dönthet az igazságügyi csomagról is.

Az Országgyűlés ülése

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A parlament 9 órakor a napirend előtti felszólalásokkal kezdődött. A képviselők 15 törvényjavaslatról tartanak zárószavazást.

Dönthetnek az Egyetemes Postaegyesület Alapokmánya több módosítását kihirdető törvényről, amelyet Novák Katalin köztársasági elnök még tavaly novemberben küldött vissza megfontolásra az Országgyűlésnek.

Határozhatnak a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról és kezeléséről szóló törvény módosításáról, amelynek értelmében a kormány november 25-ig meghosszabbíthatja az orosz-ukrán háború miatti veszélyhelyzetet.

 

Döntés várható az igazságügyi csomagról, amely megerősítené az Országos Bírói Tanácsot és további feltételeket határozhatna meg arra, ki lehet a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal elnöke.

 

Zárószavazás lesz az Európai Unió Tanácsa 2024. második félévi magyar elnökségével kapcsolatos feladatok ellátására irányuló jogviszonyról, valamint egyes kapcsolódó rendelkezésekről. A törvényjavaslat a végrehajtókkal kapcsolatban is tartalmaz rendelkezéseket.

Kormánypárti kezdeményezésre politikai nyilatkozatot fogadhat el a parlament a migráció elutasításáról és a kibocsátó országok helyben történő támogatásáról. Magyarország megfelelő garanciákat kapott a Poszt-Cotonoui Megállapodás korábbi tervezetével szemben megfogalmazott aggályaira, ezért a nyilatkozatban az Országgyűlés felkéri a kormányt, hogy tegye meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy Magyarország csatlakozzon a megállapodáshoz.

A határozathozatalok után általános vita lesz a büntető törvénykönyv fideszes képviselők kezdeményezte, a rágalmazással és becsületsértéssel kapcsolatos módosításáról.

Napirenden szerepel a szövetkezetekkel összefüggésben egyes törvények módosítása, amely a szövetkezet minimum taglétszámát a korábbi hétről háromra csökkenti.

Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága kezdeményezte a minősített adat védelméről szóló törvény, valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény módosítását. A törvényjavaslat célja, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság a titokfelügyeleti eljárást a lehető legszélesebb körben folytathassa le.

Az igazságügyi tárgyú törvények módosítása átalakítja a szabadságvesztés letöltésének jelenlegi három végrehajtási fokozatát és egy egyszerűbb, ötfokozatú kategóriarendszert hoz létre. Bevezetnek egy kreditrendszert: az elítélt kreditpontokat gyűjthet és ez alapján kedvezőbb kategóriába kerülhet, pontvesztés esetén azonban visszasorolják.

A képviselők tárgyalják a választási eljárási szabályoknak az elektronikus ügyintézéssel összefüggő módosítását, amely a névjegyzékkel kapcsolatos kérelmek esetében tartalmaz egyszerűsítéseket.

Több mint harminc törvényen változtat az egyes törvényeknek az agrárminiszter feladatkörét érintő módosítása, egyebek mellett a természetvédelmi, a vadgazdálkodási és a földtörvény is változna.

Az indoklás szerint finomhangolásra tesz javaslatot a szakképzésben lezajlott átalakítás utólagos hatásvizsgálatából adódó törvénymódosítás. Az igazgatási szünetről szóló törvényjavaslat lehetőséget biztosít a kormánynak, hogy téli, illetve nyári gazgatási szünetet rendeljen.

Utolsó napirendi pont az egyes törvényeknek a köztársasági elnök jogállásával összefüggő módosítása, amely alapján 

a köztársasági elnök hivatali szervezetének elnevezése Sándor-palota lesz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában