Támogatás

2023.05.30. 08:02

A nemzeti szuverenitás és a schengeni határok megvédéséről írt a horvát államiság ünnepén Orbán Viktor

Orbán Viktor miniszterelnök levélben küldte el jókívánságait Andrej Plenkovic horvát kormányfőnek a Horvát Köztársaság nemzeti ünnepe, a horvát államiság napja alkalmából – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár kedden.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök találkozója Zágrábban 2018. december 3-án

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A nemzeti szuverenitás számunkra itt, Közép-Európában az egyik legfontosabb érték. Büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország az elsők között biztosította feltétel nélküli támogatásáról Horvátország ez irányú törekvéseit, és szintén az elsők között ismerte el az ország függetlenségét

– idézte fel levelében Orbán Viktor.   

Hozzátette: Horvátország schengeni csatlakozása hazánk és Közép-Európa számára is egy jelentős, közös történelmi siker. Az európai közösség belső határainak megszűnése számos új lehetőséget teremt kapcsolataink fejlesztésében mind a gazdasági együttműködés, mind polgáraink mindennapi életének vonatkozásában – húzta alá.   

Orbán Viktor ugyanakkor rámutatott: a külső schengeni határok megvédése közös felelősséggel is jár. 

A déli határvonal védelmében immár szomszédos schengeni tagországokként kell helytállnunk, és biztosítom, hogy ehhez kormányom kész minden támogatást megadni Horvátország számára

– zárta ünnepi levelét a magyar miniszterelnök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában