Közvélemény-kutatás

2023.04.24. 07:42

A magyarok többsége tart az atomháborútól

A Nézőpont Intézet kutatása szerint a magyar választók abszolút többsége (54 százalék) valós veszélynek érzi, hogy a szomszédban dúló regionális konfliktus világméretűvé válik.

Egy orosz Jarsz interkontinentális ballisztikus rakétavető vonul a Vörös téren a Győzelem napi katonai parádé főpróbája alatt Moszkva központjában 2022. május 7-én

Forrás: AFP

Fotó: Kirill KUDRYAVTSEV

Több mint egy évvel ezelőtt, az orosz–ukrán háború kitörésekor sokan gondolták úgy, hogy a harcok hamar véget fognak érni. Azóta azonban szinte csak olyan lépések történtek, amelyek a konfliktus eszkalálását szolgálják. Oroszország részleges mozgósítást rendelt el, az Európai Unió pedig már nemcsak gazdasági szankciókat vet ki, de egyre több halálos fegyvert szállít a háborús övezetbe. Mára világossá vált, hogy a háborút egyik fél sem tudja megnyerni. Fontos kérdés ezért, hogy a magyarok hogyan ítélik meg ebben a helyzetben a háború folytatásának harctéri következményeit.

A kormánypártiak háromnegyede (72 százalék) érzi úgy, hogy az orosz–ukrán háború folytatásával egy újabb világháború kitörését kockáztatjuk, negyedük (25 százalék) bizakodó, és nem tartja ezt valós veszélynek. 

Az ellenzéki szavazók több mint harmada (39 százalék) szintén valósnak tartja a világháború kockázatát, többségük (59 százalék) azonban nem tartja elképzelhetőnek a háború ilyen mértékű eszkalációját.

Mivel Oroszország és több, fegyvert szállító nyugati ország is atomhatalomnak számít és már szegényített urántartalmú fegyverek is megjelentek a háborús övezetben, szintén fontos kérdés az atomfegyverek bevethetősége. A magyarok többsége (55 százalék) vélekedik úgy, hogy az orosz–ukrán háború folytatásában fennáll az atomfegyverek használatának veszélye, s ezzel szemben 41 százalék nem tartja valósnak ennek kockázatát.

Forrás: Nézőpont Intézet

Azok, akik reális veszélynek látják a konfliktus világháborúvá szélesedését, jóval nagyobb arányban (81 százalék) tartanak az atomfegyverek bevetésétől, s csak 16 százalékuk tart egy atomfegyverek nélküli világháborútól. Azok körében, akik nem tartanak a világméretű konfliktustól, többnyire (77 százalék) nem tartanak a nukleáris fegyverek pusztításától sem, ugyanakkor 21 százalékuk a világháború kockázata nélkül is elképzelhetőnek tartja az atomfegyverek bevetését a helyi konfliktusban.

A békepárti kormányfő munkájával egyetértő szavazók csaknem háromnegyede (70 százalék) tartja reális veszélynek az atomfegyverek bevetését, míg negyedük (28 százalék) bízik abban, hogy ez nem valós veszély. Az ellenzéki szavazók azonban ennél is megosztottabbak ebben a kérdésben, hiszen 41 százalékuk szintént tart a nukleáris fegyverek bevetésétől, s 55 százalékuk gondolja úgy, hogy nem fog atomháborúvá alakulni az ukrajnai konfliktus.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában