Válasz nélkül

2023.03.17. 07:32

Titkos megbeszélésen vett részt az Európai Parlament szocialista alelnöke a DatAdat képviselőivel

Marc Angel 2020 óta sokat foglalkozik a magyarországi belpolitikával, az LMBTQ-lobbi lelkes támogatója, így a hazai gyermekvédelmi törvény, egyszersmind Orbán Viktor miniszterelnök hangos kritikusa.

Marc Angel, az Európai Parlament alelnöke 2023. január 18-án

Forrás: dpa/AFP

Fotó: Philipp von Ditfurth

Marc Angel szocialista EP-képviselő naptárában egy érdekes bejegyzés szerepel 2022. november 23-án: találkozó a „jogállamiság” kapcsán Strasbourgban a „DatAdat” reprezentánsaival. A Bajnai Gordon volt baloldali kormányfő, valamint egykori kabinetfőnöke Szigetvári Viktor és Ficsor Ádám extitokminiszter nevével fémjelzett DatAdatról a közelmúltban kiderült, hogy összesen 1,8 milliárd forintnyi dollárt kapott közvetetten és közvetlenül Amerikából, az Action for Democracy nevű szervezet közvetítésével. Az összeget vélhetően a választási kampány lebonyolítására fordították, vagyis külföldi pénzen próbálták befolyásolni a voksolás végeredményét, így sérülhetett hazánk szuverenitása.

Külön érdekesség, hogy éppen a „jogállamiság” kapcsán találkoztak a felek, miközben ezzel a jelszóval folytatnak boszorkányüldözést Magyarország és Lengyelország ellen, és zárnak el minket a nekünk jog szerint járó uniós forrásoktól egy gazdasági válság kellős közepén. Mindezek után felmerül a kérdés, hogy ki is Marc Angel és miért éppen vele tárgyaltak a magyarországi baloldal kampányát lebonyolító datadatosok?

A korrupciós botrány hozta helyzetbe

A nyíltan homoszexuális luxemburgi férfi az 1990-es évek óta aktív a helyi politikában, Brüsszelbe a 2019-es EP-választásokon elért siker nyomán jutott ki. Marc Angel európai parlamenti karrierje azután ívelt fel, hogy a brüsszeli korrupciós botrány kirobbanása után letartóztatták Eva Kaili görög szocialista képviselőt. Ekkor Angelt jelölték EP-alelnöknek az európai szocialisták, a parlament többsége meg is választotta a politikust Kaili utódjaként.

Angel egyébként 2020 óta sokat foglalkozik a magyarországi belpolitikával, az LMBTQ-lobbi lelkes támogatója, így a hazai gyermekvédelmi törvény, egyszersmind Orbán Viktor miniszterelnök hangos kritikusa. Véleményének a Facebookon is folyamatosan hangot ad. 2021 szeptemberében például az iskolakezdés kapcsán osztott meg olyan bejegyzést, amelyben sérelmezte a genderpropaganda hiányát az iskolákban.

A titokzatos Angel

Arról, hogy pontosan kik vettek részt a tavalyi strasbourgi találkozón, milyen témákat beszéltek át, valamint, hogy ígértek-e bármit Angelnek vagy ő a DatAdatnak, azt magától az EP-alelnöktől kérdezte meg a Magyar Nemzet. Marc Angel azonban nem árulta el, kivel egyeztetett.

„A találkozó nem kapcsolódott konkrét jogalkotási vagy nem jogalkotási eljáráshoz. Adatvédelmi okokból nem oszthatjuk meg önnel, hogy a DatAdat részéről pontosan kik vettek részt a találkozón”

– írta a lapnak küldött válaszában az Európai Parlament (EP) alelnöke.

A politikus válasza nyomán az a furcsa helyzet állt elő, hogy miközben a naptárában önként bevallotta, hogy találkozott a DatAdat munkatársaival, a megbeszélés kapcsán lényegében semmilyen konkrétumot nem volt hajlandó elárulni. A Marc Angel által küldött válasz szerint a felek között a „jogállamiság” volt a téma. A politikus a lap azon kérdésére azonban már nem felelt, hogy mi köze a DatAdatnak a jogállamisághoz.

A teljes cikket itt olvashatja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában