Megvédik az orvosokat

2023.03.03. 07:08

Takács Péter: a cél, hogy a MOK többé ne tudjon visszaélni a hatalmával és a betegek ellátása biztosított legyen

Az egészségügyi államtitkár szerint a magyar baloldal az emberek egészségügyi ellátását is képes veszélyeztetni a hatalomért.

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára az Országos Mentőszolgálat székházában tartott sajtótájékoztatón 2023. február 5-én

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) nem a kormányt helyezi nyomás alá, hanem a betegbiztonságot veszélyezteti azzal, hogy visszaél a hatalmával, és azokat az orvosokat fenyegeti, akik esküjükhöz híven egyszerűen csak dolgozni és gyógyítani akarnak

– jelentette ki a Magyar Nemzetnek Takács Péter. Az egészségügyi államtitkár szerint a kamara – erős a gyanú, hogy a baloldal politikai megrendelésére  – három nap alatt 180 fokos fordulatot vett, és a magyar emberek ellátását veszélyeztetve bojkottra szólította fel a tagságot, az orvosokat. Ha ez nem lenne elég, még etikai eljárás alá vonták a Győr-Moson-Sopron vármegyei háziorvosi szakmai vezetőt, miután tájékoztatót tartott az új ügyeleti struktúráról a kollégáinak. Fontos hangsúlyozni: az etikai eljárás legsúlyosabb következménye az eddig kötelező kamarai tagság felfüggesztése, vagy a kamarából való kizárás, ami a foglalkozásától való eltiltást eredményezheti.

Magyarul a MOK orvosokat fenyegetett azzal, hogy ha beállnak a betegellátás minőségét javító új rendszerbe, akkor nem dolgozhatnak többet orvosként. A most elfogadott törvénymódosítással ezt az eszközt kivettük a kamara kezéből, tulajdonképpen a saját kollégáinkat, az orvosokat védjük meg, ezentúl a kamarai tagság nélkül is dolgozhatnak.

Nem kötelező többé a kamarai tagság, hanem önkéntes. A törvény célja tehát, hogy a MOK többé ne tudjon visszaélni a hatalmával és a betegek ellátása biztosított legyen – magyarázta az államtitkár, majd arról beszélt, hogy a betegek védelme érdekében milyen lépéseket tudnak tenni.

Szerencsére az új ügyeleti rendszer nem csak háziorvosokkal működtethető. Mi viszont azt szeretnék, hogy a délután négytől este tízig tartó ügyeletet – ahol inkább a háziorvosi kompetenciákra van szükség – olyan szakember teljesítse, aki háziorvos, vagy olyan személy – például háziorvos rezidens, belgyógyász szakorvos, sürgősségi rezidens – aki a vonatkozó rendelet szerint ügyeleti szolgálatban helyettesítheti a háziorvost. Éppen ezért – ha a helyzet úgy kívánja – a jogszabály erejénél fogva havi két alkalommal a háziorvost a megyei tisztiorvos végzésben kötelezheti az ügyeleti szolgáltatásban való részvételre – mutatott rá, majd az új rendszer előnyeit is kifejtette.

Az államtitkár szerint az új struktúrában résztvevő kollégáknak sokkal jobb feltételeket tudnak kínálni. Mint mondta, eddig ügyeletszervező cégek végezték az alapellátási ügyeletet, ami abszolút nem volt összehangolva a sürgősséggel. Nem utolsó sorban körülbelül fele annyi pénzt fizettek az orvosoknak, mint amennyit az új rendszerben fognak kapni.

Novák Katalin aláírta a kötelező orvoskamarai tagságot megszüntető törvényt

Aláírta az államfő az egészségügyben működő szakmai kamarákról és az egészségügyről szóló törvény módosításait tartalmazó jogszabályt. A Novák Katalin által szignózott módosítás értelmében az orvosok kamarai tagsága automatikusan megszűnik, amennyiben harminc napon belül nem jelzik írásban, hogy mégis fenn kívánják tartani azt. A már befizetett kamarai tagdíjak időarányosan visszajárnak az orvosoknak.

A jövőben a Magyar Orvosi Kamara (MOK) csak saját tagjai ellen folytathat majd etikai eljárást, és a kamarai tagság értelemszerűen nem lesz kitétele a gyógyítók munkavégzésének.

A kormány szerint azért volt szükség a módosításra, mert a MOK a hippokratészi esküvel is szembemenve nyomást gyakorolt tagjaira, hogy ne írják alá az új szerződésüket, melyben az új ügyeleti rendszerben rájuk osztott feladatokat is elfogadják. Az ügyeleti rendszer átszervezését egyébként korábban a kamara kezdeményezte. 

A teljes cikket itt olvashatja el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában