Jó az irány

2023.03.08. 10:37

Hankó Balázs: egyre versenyképesebb és vonzóbb a magyar felsőoktatás

Egyre versenyképesebb és vonzóbb a magyar felsőoktatás, idén 27 százalékkal többen jelentkeztek egyetemre és főiskolára, mint tavaly - mondta Hankó Balázs felsőoktatásért és innovációért felelős államtitkár az M1 aktuális csatorna műsorában.

Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár beszél a felsőoktatási képzések jelentkezési eredményeiről tartott sajtótájékoztatón a Kulturális és Innovációs Minisztériumban 2023. március 6-án

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

A Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára szerint "nemzetköziesítés terén" nagyot léptünk előre, hiszen ma már 42 ezer külföldi hallgató tanul a magyar felsőoktatási intézményekben, amelyek egyre jobb helyezéseket érnek el a világranglistákon. Emlékeztetett, hogy tavaly már tizenegy magyar egyetem került be a világ legjobb öt százalékába, vagyis 28 ezer egyetem közül a legjobb 1400 közé.

A rangsorokról Hankó Balázs elmondta, hogy azok összeállításakor többek között az oktatói és hallgatói környezetet, a képzési szerkezetet, a tudományos eredményességet, a vállalati bevételek "bevonzását" és a reputációt vizsgálják.

Az államtitkár úgy értékelte, hogy

 

 a felvételi adatok egyértelműen visszaigazolják a magyar felsőoktatás sikerességét.

 

Beszámolt arról is, hogy a versenyképesség további növelése érdekében a kormány - az egyetemekkel és a hallgatókkal történő konzultációkat követően - döntött a felvételi rendszer átalakításáról is. Ez két lépésben történik meg, egyrészt nagyobb szabadságot kaptak az egyetemek a felvételi paraméterek meghatározásában, másrészt szeretnék elérni, hogy a hallgatói létszám a magyar gazdaság, a magyar társadalom igényeire reagáljon.

Hankó Balázs azt mondta: 

 

összesen öt célt tűzött ki a kormány, amikor a felvételit megújította. Az első, hogy "nyisson a felsőoktatás", mert a munkaerőpiacnak több diplomásra van szüksége. A másik, hogy a jelentkezők megoszlása kövesse a gazdaság szerkezetét. A harmadik, hogy válasszák többen a vidéki intézményeket. A negyedik, hogy nyisson a felsőoktatás a régebben érettségizett fiatalok irányába. Az ötödik pedig, hogy a felsőoktatás érje el a hátrányos helyzetű régiókat is és többen érkezzenek az egyetemekre a szakképzésből is.

 

A fentiek megvalósulásáról az államtitkár leszögezte: mind az öt célt teljesítették, jó irányba halad a felsőoktatás megújítása. Hozzátette: a Nyíregyháza-Miskolc-Debrecen "tengelyen" idén 38 százalékkal növekedett a jelentkezők száma, Dunaújvárosban 60 százalékkal, Kecskeméten 60 százalékkal, Győrött pedig 40 százalékkal felvételiztek többen, mint az elmúlt évben.

Az államtitkár előrelépésnek nevezte továbbá, hogy növekszik a műszaki, természettudományos pályára készülők száma, sőt megduplázódott - tavaly óta 15 ezerről 30 ezerre változott - a 30 év feletti korosztályból jelentkezők száma is. A legidősebb felvételiző a mostani eljárásban 75 éves.

Hankó Balázs kitért arra is, hogy igaztalanul támadják a magyar modellváltást, de a jelentkezők nem ezekre az igaztalan támadásokra hallgattak, hanem a magyar felsőoktatás sikereire. A jelentkezők 62 százaléka modellváltott felsőoktatási intézménybe adta be a jelentkezését - közölte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában