Éjjel-nappal mentenek

2023.02.09. 06:12

Török-szíriai földrengés: magyar mentőcsapat húzta ki a nagymamát a romok alól (videó)

Csütörtök estére meghaladta a 20 ezret a hét eleji törökországi és szíriai földrengések halálos áldozatainak száma. A legfrissebb jelentések szerint már közel 50 ország vesz részt a mentésben. Magyarországi mentőcsapatok eddig 27 embert mentettek ki.

Mentőalakulatok tagjai romok között rekedt emberek után kutatnak a földrengés sújtotta dél-törökországi Hatay tartomány székhelyén, Antakyában 2023. február 8-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Halil Hamra

Újabb kutató-mentő csapatot küld a helyszínre a Magyar Református Szeretetszolgálat

Újabb, 11 tagú kutató-mentő csapatot küld a törökországi földrengés helyszínére a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ).

A segélyszervezet MTI-hez eljuttatott csütörtök esti közleményében azt írták: az MRSZ kedden Törökországba utazott kutató-mentő alakulata után most mentőtisztek és -ápolók, katonai mentősök és tűzoltók indultak a helyszínre egy romkutató kutyával és speciális felszerelésekkel, sisakokkal, hőkamerákkal.

A közleményben idézték Katona Viktóriát, az MRSZ ügyvezető-helyettesét, a határon túli segítségnyújtásért felelős lelkipásztort, aki elmondta, a csapat tagjai szakmailag magas színvonalon tudják segíteni a török katasztrófavédelmi közösséget és az orvoscsapatot.

Hozzátette: a humán erőforrás mellett a szeretetszolgálat tizenötmillió forint értékben négy tonnányi adományt juttatott el a helyszínre.

Trencsényi Péter, a delegáció misszióvezetője a közlemény szerint kiemelte, hogy a rom- és területkutatásra kiképzett kutyával, a mentőtisztekkel, mentőápolókkal és tűzoltóspecialistákkal erősítik a kint lévő csapatok munkáját, és a már kimentett sérültek ellátásába is be tudnak kapcsolódni.

Több erőfelszerelést és speciális technikai eszközt viszünk ki, amelyek mind a gyermekek, mind a felnőttek megtalálásában, mentésében és ápolásában segítséget nyújthatnak

– fogalmazott.

A Magyar Református Szeretetszolgálat kutató-mentő csoportjának támogatására, valamint további humanitárius szállítmányok biztosítására a karitatív szervezet országos adománygyűjtést hirdetett.

Adományozni online az adomany.jobbadni.hu oldalon keresztül, átutalással a Magyar Református Szeretetszolgálat CIB banknál vezetett 10702019-85008898-51100005 számlaszámán, a közlemény rovatban az „Adomány - Földrengés” feltüntetésével, valamint a 1358-as adományvonal hívásával, hívásonként 500 forinttal lehet.

Meghaladja a 20 ezret a halálos áldozatok száma

Csütörtök estére meghaladta a húszezret a hétfő hajnali törökországi és szíriai földrengés halálos áldozatainak száma a helyi hatóságok összesítése szerint.

Az Anadolu török hírügynökség a helyi katasztrófavédelemre (AFAD) hivatkozva 17 134 halottról jelentett Törökországból. Szíriában eddig 3317 halottról tudni.

Összességében 75 ezernél is több a sérült, a romok alatt pedig áldozatok további ezreit sejtik.

A mentésben részt vevő több mint százezer ember versenyt fut az idővel. Több mint három nappal a történtek után ugyanis egyre fogyatkoznak az esélyek további túlélőket találni.

A munkálatokat a hideg időjárás is hátráltatja a térségben.

További akadályt jelent Szíriában a 2011 óta dúló polgárháború. Mindazonáltal az ENSZ egy első segélykonvoja elérte a lázadók uralta észak-szíriai térséget. A helyi aktivisták jelentései szerint olyan szállítmányról van szó, amelyet még a földrengés előtt terveztek, de nem tudott elindulni, így nem a jelen helyzetben szükséges felszerelést, hanem főleg olyan dolgokat vitt, mint mosószerek.

Több kisgyerek is előkerült a romok alól

Mentőegységeknek egy testvérpárt és egy kétéves kisfiút is sikerült élve kimenteniük csütörtökön Délkelet-Törökországban a romok alól mintegy 80 órával a térségben pusztító földrengés után.

Az ötéves fiút és 11 éves autista bátyját 84 óra elteltével hozták a felszínre - jelentette az NTV török televízió. A felvételeken a takarókba bugyolált fivéreket lehetett látni, ahogy kórházba szállítják őket.

A mentők beszámolója szerint a Kahramanmaras tartományban található egyik épület romjai alól hangokra figyeltek fel, majd erre összpontosították erőfeszítéseiket.

Az Anadolu állami hírügynökség szerint 

Hatay tartományban három embert tudtak élve kiemelni 84 óra múltán a törmelék alól.

Nem sokkal korábban a déli Antakya városában egy kétéves gyerek került elő élve egy összedőlt épület alól. Ő 72 órát töltött a romok között.

Mindazonáltal egyre fogy az idő: több mint három nappal a természeti katasztrófát követően egyre kevesebb a remény túlélőket találni, mivel nagyjából ennyi ideig bírják emberek víz nélkül.

Két napig kitartott a nagymama, magyar mentőcsapat húzta ki a romok alól (videó)

A Baptista Szeretetszolgálat közösségi oldalán tett közzé egy videót arról, hogy megmentenek egy romok alá szorult nagymamát. Az Antakya városában zajló mentés után a szervezet egyik munkatársa elmondta, bár fáradtak, ám rendkívül büszkék, hiszen hét embert sikerült már kimenteniük, ez pedig rengeteg energiát ad nekik, akármennyire is fáradtak – írja a Mandiner

Yallah és hórukk hangzik egyszerre két nyelven, mielőtt a baptista mentőcsapat a török kollégák segítségével kiemeli a romok alá szorult nagymamát, aki idős kora ellenére két napig kitartott. Hála!

– írták a poszthoz.

Románia humanitárius segélyt küld Szíriának

Románia négyszáz földrengéskárosult ideiglenes elhelyezésére és ellátására elegendő humanitárius segélyt küld Szíriának – döntött csütörtöki ülésén az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU).

A testületet azt követően hívta össze Nicolae Ciuca kormányfő, hogy Szíria az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusán keresztül nemzetközi segítséget kért a pusztító földrengés károsultjainak megsegítésére.

A román segélyszállítmány 100 sátrat, 400 matraccal, hálózsákkal és takaróval is ellátott ágyat, 400 károsultnak elegendő - alsóneműből, bélelt ruhából, kesztyűből, sapkából, bakancsból álló - teljes öltözetet, valamint 200 lámpást és hat tonna zöldségkonzervet tartalmaz.

Szlovénia segélyszállítmányt küld Törökországnak

Szlovénia 451 400 euró (178,1 millió forint) értékben segélyszállítmányt küld Törökországba az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében – közölte csütörtökön a szlovén kormányzati kommunikációs iroda a kabinet egy nappal korábbi döntésére hivatkozva.

Első körben takarókat, sátrakat és fűtőtesteket küldenek, hogy biztosítsák több ezer fedél nélkül maradt ember lakhatását Törökország déli, földrengés sújtotta részén. Az első szállítmány értéke 275 400 euró.

Jótékonysági meccset vív a Galatasaray a Romával

Az isztambuli Galatasaray és az AS Roma jótékonysági futballmérkőzést játszik egymással a törökországi földrengés áldozatainak javára.

A Sabah című török lap csütörtöki beszámolója szerint a találkozó teljes bevételét a természeti csapás kárvallottjainak ajánlják fel.

Korábban több török labdarúgóklub, így a Galatasaray mellett a Fenerbahce és a Besiktas is segélygyűjtő pontokat létesített stadionjaiban. A török labdarúgó-válogatott német vezetőedzője, Stefan Kuntz minden ország állampolgárát arra kérte, hogy segítsen az áldozatokon.

Megérkezett az első ENSZ-segélyszállítmány Szíriába

Megérkezett az első ENSZ-segélyszállítmány a földrengés sújtotta Szíriába a Báb al-Hava átkelőn keresztül – közölte egy határvédelmi forrás csütörtökön.

Geir Pedersen, az ENSZ szíriai különmegbízottja a bejelentést megelőzően Genfben elmondta: problémák adódtak, mert a határátkelőhöz vezető utak megrongálódtak. Hozzátette: az illetékesek biztosították a világszervezetet arról, hogy az első humanitárius segélyszállítmány a nap folyamán bejut Szíriába.

Pedersen egyúttal jelezte: reméli, nem lesz politikai akadálya annak, hogy a humanitárius segélyek eljussanak oda, ahol a legnagyobb szükség van rájuk. Hozzátette: egyeztetett az Egyesült Államok és az Európai Unió képviselőivel, akik azt ígérték, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a segélyek Szíriába érkezése ne ütközzön akadályba. A Nyugat szankciókkal sújtotta a damaszkuszi kormányt a polgári lakosság elnyomása miatt.

Az adományokat a lehető leggyorsabb, legközvetlenebb és leghatékonyabb útvonalakon kell eljuttatni a rászorulókhoz – húzta alá a különmegbízott. 

Báb al-Hava létfontosságú ahhoz, hogy a segély elérje az ellenzék által ellenőrzött szíriai területeket, ahol az ENSZ szerint mintegy négymillió ember már a földrengés előtt is humanitárius segítségre szorult.

A török hatóságok azt ígérték, hogy két napon belül más határátkelőket is megnyitnak, ha megfelelő a biztonsági helyzet.

Pillepalackokból tankolják a Máltai Szeretetszolgálat mozgó orvosi rendelőit Szíriában

A szíriai földrengések sújtotta Latakia után Aleppóban is üzembe helyezte a mobil egészségügyi egységeket a Magyar Máltai Szeretetszoláglat által irányított segítő csapat. A két városban összesen négy gépjárműben működő orvosi rendelő, és két konténerben kialakított, kisebb műtétek elvégzésére is alkalmas, röntgennel, ultrahangkészülékkel és mini laborral is felszerelt mobil klinika fogadja az ellátásra szorulókat.

Szíriában pillepalackokból tankolják a Máltai Szeretetszolgálat mozgó orvosi rendelőit 
Forrás: MMSZ

Latakiában már az első napon több száz beteget látott el az oda érkezett három rendelő. Az autók és a konténer előtt folyamatosan hosszú sorokban várakoznak az emberek, köztük többen olyanok is, akik mentés közben szenvedtek valamilyen sérülést. A településeken elszórtan találhatók a kárhelyszínek, ezért fontos, hogy a járművekben működő orvosi rendelőket napközben át lehet helyezni, bár a mentés körülményeit az áramszünet mellett az üzemanyaghiány is nehezíti, a járműveket pille palackokban vásárolt üzemanyaggal sikerült megtankolni.

Az autók és a konténer előtt folyamatosan hosszú sorokban várakoznak az emberek, köztük többen olyanok is, akik mentés közben szenvedtek valamilyen sérülést
Forrás: MMSZ

A segítő pontokon élelmiszert és vizet oszt a karitatív szervezet, az ideiglenes szálláshelyeken tábori ágyakat helyeztek fel, a fűtést azonban áram nélkül nem sikerült megoldani.

Afganisztánban emberek tucatjai rohantak a kabuli repülőtérre, mert azt hitték, gépek indulnak Törökországba

Emberek tucatjai - köztük nők és gyerekek – rohantak a kabuli repülőtér felé, mert elterjedt a híre, hogy repülőgépek indulnak Törökországba a hétfői földrengés áldozatainak mentésére.

A közösségi platformokon szerda óta látható videófelvételek több tucat kétségbeesett embert mutatnak, akik a sötétben a repülőtér felé futnak. A jelenetek 2021 augusztusát, az amerikai hadsereg kivonulásának időszakát idézik, amikor ezrek rohamozták meg a kabuli repülőteret, hogy elmeneküljenek a hatalmat átvevő tálibok elől.

A tél beálltával, a növekvő szegénységgel, a nők jogainak korlátozásával az élet azóta még kilátástalanabbá vált Afganisztánban.

Hallottam, hogy Törökország embereket visz ki, ezért az gondoltam, megyek, és segítek a rászorulóknak

– mondta Adbul Gafar 26 éves kabuli férfi, aki szerdán szintén elindult a repülőtérre. Hozzátette, ez azt is lehetővé tenné, hogy kijusson az országból. Gafar három órát várt a hidegben a repülőtér közelében, mielőtt a tálib biztonságiak azt nem mondták neki, hogy nincsenek efféle repülőjáratok Törökország felé.

Hálid Zadran, a kabuli rendőrség vezetője azt mondta, csütörtök hajnalra helyreállt a rend. Arra kérte az embereket, ne háborgassák a közrendet „alaptalan hazugságokkal”.

Törökországi földrengés: a magyar mentőcsapatok eddig 27 embert mentettek ki

A kormány nem csak napi ügyekkel hanem stratégiai célokkal is foglalkozott a kihelyezett tanácskozásán – mondta el a háromnapos soproni kormányülés után tartott kormányinfón Gulyás Gergely. A miniszter elmondta; napirend előtti témaként a törökországi földrengések és a helyszínre érkező magyar mentőcsapatok témájával foglalkoztak. – A legfrissebb jelentések szerint már közel 50 ország vesz részt a mentésben. Magyarországi mentőcsapatok eddig 27 embert mentettek ki. Magyar állampolgárságú érintett nincs egyelőre – mondta a miniszter, aki egyúttal együttérzését fejezte ki az áldozatok családja felé. 

GULYÁS Gergely
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. február 9-én
Fotós: Illyés Tibor / Forrás: MTI

A HUNOR tizenhét embert mentett ki a romok alól

Kora reggelig 17 túlélőt ástak ki, köztük 3 gyermeket az Antakya városában lévő húszemeletes épület romjai közül. Rajtuk kívül huszonkét ember holttestét is kiemelték, valamint egy kutyát és egy macskát is megmentettek a mínusz 9 fokos hidegben.

Csoda: megrázó felvételen, ahogy kiszabadítanak egy hattagú családot a romok alól Szíriában

Két nappal az óriási földrengések után is embereket mentenek a romok alól Törökországban és Szíriában. Hatalmas volt az öröm, amikor Szíriában, 40 órával a rengések után élve tudtak kimenteni egy teljes családot – adta hírül a Mandiner.

„Bírják a gyűrődést” a magyar mentőkutyák Törökországban (videó)

Mindenhonnan hangokat hallani a romok alól a földrengés sújtotta területeken. Erről számolnak be a mentőcsapatok – hangzott el a Hír TV Napi Aktuális című műsorában.

M. Dobos Marianne vendége Nagy Gábor, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgató-helyettese volt, aki kérdésre válaszolva elmondta, hogy a szeretetszolgálat munkatársai a tervek szerint vasárnapig maradnak a katasztrófa sújtotta térségben. De szervezik már a váltást, és az orvoscsoportjuk is felkészül a most kint tartózkodó kutatómentőcsoport jelzései alapján – írja a Mandiner.

Az ügyvezető igazgató-helyettes felhívta arra is a figyelmet, hogy „vasárnapig van értelme annak, hogy túlélők után kutassanak a romok alatt”, utána a segítségnyújtás más formái kerülnek az előtérbe. Nagy Gábor kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy a csapatukkal három mentőkutya utazott ki a helyszínre.

Azonnali közös segítség a földrengés károsultjainak a Tesco és az Ökumenikus Segélyszervezet összefogásával

A Tesco Magyarország 20 millió forinttal járul hozzá az Ökumenikus Segélyszervezet napokban indított humanitárius segélyakciójához, amely a törökországi és szíriai földrengés miatt otthontalanná lett családokat támogatja. Emellett a Tesco Csoport több mint 40 millió forintnak megfelelő fontot adományoz a földrengés károsultjainak támogatására a Vöröskereszten keresztül.

Közel egy év elteltével ismét egy szomorú és sokakat érintő csapás indokolja, hogy az Ökumenikus Segélyszervezettel összefogva késlekedés nélkül cselekedjünk, és kivegyük a részünket a rászorulóknak nyújtott segítő tevékenységből. Stratégiai partnerünkön keresztül az ukrajnai háború elől menekülők után most a földrengés sújtotta térségben lévők minél gyorsabb ellátását szeretnénk megkönnyíteni. Minket is megrázott a tragédia, és együttérzéssel gondolunk az érintettekre

– mondta Pálinkás Zsolt, a Tesco Magyarország vezérigazgatója.

A 1353-as adományvonal hívásával 500 forinttal tud bárki segíteni. Nagyobb összeget a www.segelyszervezet.hu honlapon lehet felajánlani bankkártyával, míg banki átutalással a 11705008-20464565-ös adományszámlaszámra "földrengés" megjelöléssel várják az adományokat.

Már 15 ezer fölé emelkedett a halálos áldozatok száma

A török katasztrófavédelem (AFAD) csütörtök hajnali összesítése szerint az országban 12 391-en haltak meg a 7,8-as erősségű földrengés, illetve az azt követő utómozgások miatt. Ennél pusztítóbbnak csak az 1999-ben bekövetkezett földrengés bizonyult, amely 17 ezer emberéletet követelt. Szíriában 2992 holttestre bukkantak eddig.   

A hatóságok megerősítették azt is, hogy az anyagi kár szinte felmérhetetlen. Több település jóformán teljesen romokban hever, köztük Antakya (az ókori Antiochia) is.   

Három nappal a katasztrófa után a térségben még folyamatosan kutatnak túlélők és holttestek után a délkelet-törökországi és észak-szíriai térségben, de a munkát – egybehangzó hivatalos közlések szerint – nehezíti a hideg és a helyszínek nehéz megközelítése az infrastruktúra súlyos károsodása miatt. A török katasztrófavédelmi szervek munkáját számos külföldi mentőegység segíti, köztük több magyar is.   

Recep Tayyip Erdogan török államfő szerdán a térségbe látogatott. Az ország hatóságait bírálatok is érték, hogy nem cselekedtek kellő hatékonysággal a katasztrófa bekövetkezte után. Az elnök elismerte, hogy voltak hiányosságok a hatóságok reagálásában, de hangoztatta, hogy egy ilyen méretű katasztrófára lehetetlen felkészülni. Arra kérte a lakosságot, hogy ne üljön fel a provokációknak, és a katasztrófavédelem tájékoztatását kövesse. „Ma az egység, a szolidaritás ideje van” – mondta, és bejelentette, hogy a károsult családoknak 10 ezer török líra (mintegy 192 ezer forint) anyagi támogatást nyújtanak.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában