Friss információk

2023.02.09. 06:00

Oknyomozó újságíró: az Egyesült Államok robbanthatta fel az Északi Áramlatot

Seymour Hersh forrásai szerint a parancsot maga Joe Biden adta ki.

A svéd parti őrség felvételén földgáz bugyog fel az Északi Áramlat 2 csővezetékből a Balti-tengeren, svéd felségvizeken 2022. szeptember 28-án

Forrás: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Svéd parti őrség

Seymour Hersh, többszörösen díjazott – köztük Pulitzer-díjjal is kitüntetett – amerikai oknyomozó újságíró friss cikkében leírta kormányzati forrásokra hivatkozva, hogy

hogyan robbantotta fel Amerika az Északi Áramlat 2 vezetéket

– írja a Mandiner.

A cikkben részletesen leírja, hogy az Egyesült Államok kormánya a CIA-val karöltve hogyan tervezte meg a vezeték felrobbantását, hogyan robbantották fel azt, valamint hogyan próbálták meg kezelni a robbantás utóhatását. Egészen konkrétan az Egyesült Államok búvárai a Baltops 2022 nemzetközi hadgyakorlat leple alatt C4-tölteteket helyeztek el a gázvezetékek körül, amiket később felrobbantottak.

Az újságíró forrásai szerint a parancsot maga Joe Biden adta ki.

Hersh kifejtette, hogy az Északi Áramlat vezetékeket Biden úgy tekintette, mint Putyin egy lehetséges módszerét arra, hogy a földgázt politikai és területi ambíciói érdekében fegyverként használja fel. Mint írta, direkt megkerülték a tervezésben a kongresszust és a szenátust.

Az újságíró kifejtette, hogy Norvégia volt a tökéletes terület a vezeték felrobbantására.

A teljes cikket ITT olvashatja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában