Fordulat

2023.02.21. 19:20

Hűtlen kezelés miatt indulhat nyomozás Karácsony Gergely egykori tanácsadójának külföldi útjai miatt

A rendőrség hűtlen kezelés gyanújával indíthat eljárást azzal összefüggésben, hogy Karácsony Gergely főpolgármester volt tanácsadója több külföldi utazását is a fővárosi adófizetők állhatták – értesült a Magyar Nemzet.

Forrás: Wikipedia

A BRFK-nak küldték meg azt a feljelentést, amit a közérdekű bejelentéseiről elhíresült Tényi István tett a Fővárosi Főügyészségen azután, hogy nemrég kiderült: bár a főpolgármesteri hivatalba egy idő után szinte egyáltalán nem járt be Korányi Dávid, Karácsony Gergely tanácsadója több útját így is a fővárosi adófizetők állhatták. Ráadásul ezek az utak egyáltalán nem kapcsolódtak Korányi tanácsadói feladataihoz.

A lap birtokába került egy összesítő táblázat a dollárbaloldalt az Egyesült Államokból több milliárd forinthoz juttató Action for Democracy alapítójának hivatalos külföldi utazásairól, valamint kiderült, hogy 2022. február 18-a és február 20-a között Karácsony Gergely volt főtanácsadója egy konferencián vett részt Alex Sorossal, majd pár napra rá, február 24-én meg is történt az első átutalás a Korányi-féle szervezettől Magyarországra. Ezek az elszámolt, hivatalos külföldi utazások összességükben mintegy 1,6 millió forintba kerültek.

Mindezek miatt fordult Tényi István költségvetési csalás gyanújával a Fővárosi Főügyészséghez. A főügyészség a feljelentést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságára tette át, a NAV pedig az iratok áttanulmányozása után úgy döntött, hogy nincs hatásköre eljárni. A Magyar Nemzet birtokában lévő NAV-határozatban ezt azzal indokolták, hogy a Korányi-ügyben nem költségvetési csalás, hanem hűtlen kezelés, illetve más vagyon elleni bűncselekmény elkövetésének egyszerű gyanúja merül fel. A feljelentést ezért a hatáskörrel rendelkező BRFK-nak küldték tovább, így ők dönthetnek arról, indítanak-e nyomozást.

A teljes cikket itt olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában