Newsweek

2023.02.17. 14:57

Bidenék a tényeket figyelmen kívül hagyva avatkoznak be a magyar belügyekbe

Két konzervatív politikai elemző szerint „paprikaforradalmat” akarnak kiprovokálni.

David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok új budapesti nagykövete az érkezése után tartott sajtótájékoztatón a Liszt Ferenc-repülőtéren 2022. szeptember 2-án

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

David Pressman, akit Joe Biden amerikai elnök tavaly júliusban nevezett ki budapesti nagykövetnek, már tavaly júniusi szenátusi meghallgatásán nyilvánvalóvá tette, hogy Budapesten mire akar fókuszálni. Mint mondta, Magyarországon „mélyen aggasztó trendeket látunk” az emberi jogok, a médiaszabadság és a jogállamiság tekintetében. „Ha jóváhagyják kinevezésemet, támogatni fogom azokat az erőfeszítéseket, hogy megvédjük ezeket az alapvető jogokat és transzatlanti értékeket”.

Pressman állításai nincsenek tényekkel megalapozva, csupán visszhangozzák a fősodorbeli média és a Biden-kormányzat nevetséges vádjait Orbán Viktor magyar miniszterelnök ellen, írja a Newsweekben megjelent véleménycikkében Gavin M. Wax és Nathan E. Berger – olvasható a Magyar Nemzeten. Pressman nyilatkozatából arra lehetne következtetni, hogy a magyarok egy elvakult kormányzati elnyomás agressziójától szenvednek. Ennél távolabb nem is állhatnának az igazságtól – jegyzi meg a két konzervatív politikai elemző.

A múlt héten Samantha Powert, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének (USAID) vezetőjét invitálta Budapestre Pressman. Power bejelentette, hogy a USAID húszmillió dollárt (hétmilliárd forintot) szán a magyar civil szféra és „független” média támogatására.

A két szerző úgy véli: Pressman, Power és a Biden-kormányzat újabb színes forradalmat akarnak kiprovokálni, nevezhetjük „paprikaforradalomnak”.

A teljes cikket ITT olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában