Nekik szabad?

2023.01.18. 17:05

Több nyugati egyetem vezetőségében vállalnak tisztséget politikusok

Az Európai Bizottság megköveteli a modellváltást megvalósító magyar egyetemek függetlenségét a kormányzattól, de az unióban hétköznapi gyakorlat, hogy a felügyeleti tanácsokban, kuratóriumokban politikusok, miniszterek, sőt még az Európai Parlament képviselői is helyet foglalnak.

Illusztráció/ Áder János köztársasági elnök előadást tart a klímaváltozásról és a környezeti fenntarthatóságról a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának épületében 2015. november 9-én

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Lendvai Péter

Politikai tisztségük mellett felsőoktatásban betöltött mellékállásokat is vállal számos német és osztrák politikus. A Saar-vidéki Egyetemi Klinika jelenlegi kuratóriumi tagjai között is több tartományi politikus fellelhető, például a pénzügyi és tudományért felelős államtitkár, Wolfgang Förster, valamint a munkáért, társadalomért, nőkért és egészségügyért felelős miniszter, Dr. Magnus Jung - írja a Magyar Nemzet.

Hasonló jelenség azonban több németországi egyetem kuratóriumában is megfigyelhető. A Drezdai Egyetemi Klinika felügyeleti tanácsában tagként jelen van a szász tartományi kormány tudományért, kultúráért és turizmusért felelős minisztere, Sebastian Gemkow, a szociális és társadalmi összetartásért felelős minisztérium államtitkára Dagmar Neukirch, valamint a szász tartományi kormány pénzügyminisztere, Hartmut Vorjohann is. 

Az Augsburgi Főiskola kuratórium tagjai között számos német politikus található meg, mind tartományi, mind szövetségi, de még európai szinten is. A főiskola kuratóriumában összesen 17 tartományi képviselő, hat Bundestag-képviselő, valamint egy európai parlementi képviselő, Markus Ferber foglal helyet.

Említésre méltó, hogy 

Ausztriában az egyetemi tanácsok egy részét a szövetségi kormány nevezi ki az oktatásért, tudományért és kutatásért felelős miniszter javaslatára. A kinevezések során sokszor olyan személyek kerülnek az egyetemek szenátusaiba, akik pozíciót kaptak a szövetségi vagy a tartományi kormányokban. 

A Baltikumban sem idegen a Magyarország esetében kritizált gyakorlat. 

Marina Kaljurand észt szocialista európai parlamenti képviselő saját önéletrajza szerint 2019 óta folytatott EP-képviselői munkája mellett a Tallini Egyetem kuratóriumának is a tagja. Eben 2010 óta ül, 2015 és 2016 között észt külügyminiszterként, előtte pedig 2014 és 2015 között a minisztérium államtitkárként is tevékenykedett már.

Szavak szintjén nincs kivételezés, ugyanakkor az uniós oktatási biztos nem cáfolta, hogy csak Magyarországot büntetnék az Erasmus-program kapcsán − mondta Mariya Gabriellel uniós oktatási biztos. Arra a kérdésre, miszerint hogy lehet az, hogy más európai uniós tagállamok egyetemeinek kuratóriumában is helyet foglalnak aktív politikusok, de őket mégsem bünteti a bizottság, Mariya Gabriel azt felelte: szerinte nincs kivételezés. 

Navracsics Tibor akár le is mondana, ha nem sikerülne megállapodni az Európai Bizottsággal

Amennyiben neki felróható okokból nem sikerülne megállapodni az Európai Bizottsággal az Erasmus-pénzekről, beadná a lemondását – jelentette ki a Partizán YouTube-csatornáján szerdán közzétett interjúban Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter.

Az interjú szóban forgó részlete egészen pontosan így hangzott el:

Gulyás Márton: Ha nem sikerül megállapodni az Erasmus-pénzek további folyósítása ügyében, beadja a lemondását?

Navracsics Tibor: Hát, ha nekem felróható okokból történik ez, akkor igen.

A miniszter az Erasmus-ügy kapcsán így fogalmazott: „Az elkövetkező két-három hónapban meg fogunk állapodni a bizottsággal, és az Erasmus kérdése és a Horizont Európa kérdése is megoldott kérdés lesz. Meg kell tudnunk, hogy az Európai Bizottság egészen pontosan mit akar az alapítványi egyetemekkel kapcsolatban. Megállapodunk, és megoldjuk ezt a kérdést.”

A teljes cikket itt olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában