Számíthatunk a rendőrökre

2023.01.25. 07:19

Biztonságban érzik magukat a magyarok

A Magyar Nemzet az újbudai rendőrgyilkosság kapcsán arra kereste a választ, milyen a közbiztonság Magyarországon.

Illusztráció/rendőrök egy kábítószer-kereskedelemmel gyanúsított taxis elfogására készülnek a férfi pesterzsébeti lakásánál 2022. október 22-én

Forrás: MTI

Fotó: Mihádák Zoltán

A francia Ipsos tanácsadó cég legutóbbi, tavaly szeptemberi kutatása alapján az derül ki, hogy 

a világon a magyarok aggódnak a legkevésbé a bűnözés és az erőszak miatt hazájukban

- számol be róla a Magyar Nemzet.

A világszerte 28 országot lefedő kutatás szerint átlagosan az emberek 26 százaléka aggódik hazájának közbiztonsága miatt, míg Magyarországon mindössze 4 százalék. 

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az Ipsos felmérését értékelve kifejtette: a magyar jogrend, a rendőri és bírói gyakorlat a 2010-es kormányváltás előtt az elkövetőket és nem az áldozatokat védte. Ezért szigorították a büntető törvénykönyvet, több jogkört adtak a rendőrségnek és nagyobb védelmet biztosítottak az áldozatoknak.

– Ennek köszönhetően mára Magyarország nemcsak Európa, de a világ egyik legbiztonságosabb országává vált – jelentette ki a politikai igazgató.

Orbán Balázs rámutatott arra is, hogy a magyarok magas biztonságérzete annak köszönhető, hogy az elmúlt bő tíz évben drasztikusan visszaesett a hazánkban elkövetett bűncselekmények száma.

A KSH adatai szerint míg 2010-ben éves szinten csaknem félmillió bűncselekmény történt, 2021-re ez csaknem a harmadára, 154 ezerre csökkent. Ezzel pedig rekordot döntöttünk: a rendszerváltás óta 2021-ben követték el a legkevesebb bűncselekményt Magyarországon.

Az ügyészség 2021-es éves jelentése ezt megerősítve leszögezi: a regisztrált bűncselekmények számának 2013 óta tartó szinte folyamatos visszaesése – mintegy 5,2 százalékos csökkenéssel – 2021-ben is folytatódott.

A statisztikák látványos javulást mutatnak. A regisztrált bűncselekmények száma 2012-ben még 472 236 volt, 2017-ben már csak 226 500, 2021-ben pedig 154 ezer. Bár a 2022-es statisztikákat még nem hozták nyilvánosságra az illetékesek, de a hírek szerint a csökkenő tendencia folytatódott, tovább csökkent a bűncselekmények száma.

Az elmúlt években növekedett a rendőrségben bízók aránya is az EU kutatása szerint.

Míg 2014-ben a magyar emberek 54 százaléka, addig 2020-ban már 65 százaléka bízott a rendőreinkben.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában