Tévút

2023.01.30. 10:24

Álságos kettős mércét alkalmaz az Európai Parlament, a spanyol helyzet is ezt bizonyítja

Magyar EP-képviselők is felszólaltak, amikor az EP a spanyol jogállamiságról vitázott. A jobboldal szerint alkotmányellenesek azok a reformok, amelyek árán Pedro Sánchez spanyol szocialista kormányfő elérte, hogy véget vessenek egy négy éve tartó alkotmányos válságnak két szocialista bíró alkotmánybírósági kinevezésével. A magyar képviselők szerint Brüsszel álságos kettős mércét alkalmaz.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (j) és Pedro Sánchez spanyol kormányfő az Európai Unió kilenc déli országának részvételével tartott EU-földközi-tengeri (EU-MED9) csúcstalálkozón a spanyolországi Alicantéban 2022. december 9-én

Forrás: MTI/EPA-EFE

Fotó: Kai Försterling

Nagy visszhangja lett Spanyolországban Győri Enikő fideszes EP-képviselő spanyol jogállamisággal kapcsolatos európai parlamenti felszólalásának, több spanyolországi lap is idézte a magyar politikus gondolatait – írja a Mandiner. A lap emlékeztet: a spanyol jogállamiságról január 18-án tartottak vitát az EP-ben, mégpedig azért, mert 

a spanyol jogállamisági jelentések az intézmények átpolitizáltságát, a korrupciót és a a polgárok hatalmi visszaélésekkel szembeni védelmét szolgáló európai irányelvek átültetésének hiányát rótták fel Pedro Sánchez szocialista kormányának.

Győri Enikő az EP-ben kiemelte: a Pedro Sanchez kormánya csak azért működik, mert pártja, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) koalíciót kötött „szélsőbaloldali és alkotmányellenes” pártokkal , programja pedig a jogállamiság és a szabadságjogok felszámolásából, a magánéletbe való beavatkozásból és a spanyolok mindennapi biztonságának veszélyeztetéséből áll.

 

És maguknak van bátorságuk kritizálni a magyar jogállamiságot? 

– tette fel a kérdést Győri Enikő. A képviselő rámutatott: álságos, hogy a baloldali spanyol kormány az uniós helyreállítási forrásokat átláthatatlan módon használja fel,

miközben azzal zsarolják a Bizottságot, hogy tartsa vissza a Magyarországnak járó pénzeket.

Hidvéghi: a kettős mérce alkalmazása tévút, amely tönkreteszi az európai egységet

Hidvéghi Balázs is erős kritikát fogalmazott meg az Európai Parlament kettős mércéjével kapcsolatban. Az MTI szerint a Fidesz EP-képviselője úgy fogalmazott, kettős mércét alkalmaz az Európai Parlament, amíg ugyanis a szocialista kormány irányítása alatt működő Spanyolországban komoly jogállamisági és alkotmányossági problémák vetődnek fel, a testület nem követel eljárást az országgal szemben, ellenben ha Magyarországon ilyen történne már azonnal szankciókat jelentenének be.

Hidvéghi Balázs az Európai Parlament plenáris ülésének a jogállamiság spanyolországi helyzetével foglalkozó vitáját követően magyar újságíróknak nyilatkozva közölte: a spanyol igazságügyi miniszter szerint teljesen rendben van, ha egy politikust neveznek ki az alkotmánybíróság tagjává, miután a spanyol szocialista kormány alkotmánybíróvá nevezte ki a korábbi igazságügyi miniszterét, egy szocialista politikust.

Kiemelte: az uniós parlament nem követel eljárást Spanyolország ellen, sőt, ez idáig vitatkozni sem lehetett a jogállamiság spanyolországi helyzetéről, azt ugyanis a spanyol baloldali EP-képviselők megakadályozták.

Az Európai Bizottság sem kívánja visszatartani az uniós források kifizetését, ahogy ezt megteszi Magyarország vagy Lengyelország esetében. Ahogyan az EP a jogállamiság kérdését tárgyalja, nem kiegyensúlyozott. Politikailag motivált, kettős mércén alapuló boszorkányüldözés zajlik, ami rombolja az európai együttműködést

– húzta alá.

"Véget kell vetni a kettős mércének, véget kell vetni a jogállamiság fogalmával való cinikus visszaélésnek" – fogalmazott Hidvéghi Balázs, majd kiemelte: a kettős mérce alkalmazása tévút, amely tönkreteszi az európai egységet. Mindenkire ugyanazoknak a szabályoknak kell vonatkozniuk akkor is, ha baloldali, szocialista kormányról van is szó – tette hozzá a fideszes politikus.

Hiányos alkotmánybíróság

A spanyol alkotmánybíróság kapcsán ősszel éleződtek ki a konfliktusok egy alkotmányos válság kapcsán. Lejárt ugyanis három konzervatív és egy baloldali bíró mandátuma, akiknek a helyére alább taglalandó okokból nem sikerült újat kinevezni, de

Pedro Sánchez szocialista miniszterelnök ősszel átvágta a gordiuszi csomót – kérdés, alkotmányosan-e.

A Mandiner teljes cikke további részletekkel a spanyol alkotmánybírósággal kapcsolatos konfliktusról ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában