Belpolitika

2023.01.10. 07:19

A jászberényi választás eredménye befolyásolhatja a baloldali együttműködés kereteit

Gyurcsány Ferencék nem állítottak saját polgármesterjelöltet, sőt, az ellenzék közös jelöltjét, Budai Lórántot sem támogatták a kampány során.

Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke, volt szocialista miniszterelnök beszédet mond a Demokratikus Koalíció (DK) XI. kongresszusán és ellenzéki elõválasztási kampánynyitó rendezvényén a Kongresszusi Központban 2021. augusztus 29-én

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

Vasárnapig jegelik az összefogással kapcsolatos tervezett egyeztetéseket a baloldalon. Ekkor tartanak ugyanis időközi választást Jászberényben, amelynek eredménye nagyban befolyásolhatja a jövőre esedékes önkormányzati választáson való együttműködés kereteit – értesült a Magyar Nemzet az ellenzék belső ügyeire rálátó forrásokból. 

A vasárnapi megméretésen négy polgármesterjelölt indul: Besenyi Orsolya (független, Fidesz–KDNP által támogatott), Budai Lóránt (Közösen Jászberényért Egyesület), László Péter (Mi Hazánk) és a független Nagy Tímea.

A választás legfőbb tétje evidens módon az, hogy a jobboldal vissza tudja-e hódítani a várost, de az eredmény a baloldal számára más tanulságokkal is szolgálhat. Gyurcsány Ferencék ugyanis teljesen kimaradnak a megméretésből: nem állítottak saját polgármesterjelöltet, de ami ennél sokkal fontosabb, hogy a kampányban sem támogatják a közös jelölt Budai Lórántot, aki mögött így az MSZP, a Momentum és a Jobbik sorakozik fel.

A kérdés tehát lényegében az, hogy mire megy a baloldal a DK nélkül – magyarázták a Magyar Nemzet forrásai. Szerintük míg a polgármesteri szék sorsa inkább kétesélyesnek nevezhető, a képviselő-testületben minden bizonnyal kormánypárti többségre lehet majd számítani.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában