Kék bolygó

2022.12.26. 11:09

Széll Tamás Michelin-csillagos séffel beszélgetett podcastjában Áder János

A karácsonyi és újévi menüről, borválasztásról beszélgetett vendégével, Széll Tamás Michelin-csillagos séffel, konyhafőnökkel Áder János volt államfő a Kék bolygó című podcastjának hétfőn megjelent legújabb adásában, amely elérhető a legnépszerűbb videómegosztó portálon is.

A győztes Széll Tamás magyar séf a Bocuse dOr szakácsverseny európai döntőjének eredményhirdetésén a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2016. május 11-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Áder János a beszélgetés elején megemlítette, hogy a magyarok, bár lehetőségük lenne rá, leginkább karácsonykor fogyasztanak halat. Kitért arra, hogy egy haltermelésből élő ismerőse szerint a bolti értékesítésnél a karácsony előtti héten adják el az általuk megtermelt halmennyiség felét, az év többi részében a másik felét.

A volt köztársasági elnök meglátása szerint ugyan nagy becsben tartjuk a halat, hiszen karácsonykor a többség ezt fogyasztja, máskor azonban nem nagyon esznek az emberek halat. A magyarok a halászlé-rántott hal kombinációt készítik a leggyakrabban, holott a régi szakácskönyvekben több száz halas recept található - mondta.

Széll Tamás szerint annak ellenére, hogy Magyarországnak gazdag a halkultúrája, kicsi a halfogyasztás. Ennek egyik oka, hogy a hal konyhakészre készítése (filézése, bontása) sokaknak "macera", másik oka a félelem a szálkától.

 

A séf elmondta, náluk karácsonykor bográcsban készült bajai halászlé, rántott ponty majonézes burgonyával, mákos nudli, tepertős és burgonyás pogácsa kerül az asztalra. Áder János kitért arra, hogy Széll Tamással közös szenvedélyük a horgászás, a konyhafőnök idei legnagyobb fogása egy 98 centiméteres csuka volt, amelyet visszaengedett.

 

Áder János szerint az 1990-es évektől jelentősen fejlődött a magyar gasztronómia, amit a Michelin-csillagok száma is bizonyít, javultak a magyar borok, azonban időnként az éttermek híján vannak annak a tudásnak, hogy a választott ételhez ajánljanak bort.

Széll Tamás ezzel kapcsolatban kiemelte, az étel és a bor párosítása külön szakma, az nem a séf, nem a pincér, hanem a sommelier feladata, azonban nem minden étterem alkalmaz sommelier-t, nem minden étteremben van olyan borkínálat, hogy érdemes lenne külön borpincért alkalmazni. Egy magára valamit is adó étterem odafigyel arra, hogy a borkínálat megfelelő legyen a kínált ételekhez - tette hozzá.

Az újévi menüre térve a konyhafőnök érdekességként elmondta, hogy míg a magyarok újévkor nem esznek halat, mert "elúszik a szerencséjük", vannak országok, ahol éppen a halfogyasztással "úszik be a szerencse".

 

Véleménye szerint a hagyományos ételek, mint a lencse, a malacsült jól elkészítve nem hiányozhatnak az újévi asztalról.

 

A podcast már megtalálható Áder Jánosnak, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnökének új honlapján is.

Az érdeklődők a podcastbeszélgetések mellett a honlapról folyamatosan tájékozódhatnak Áder János közéleti tevékenységéről, megtalálják életrajzát, megismerkedhetnek a volt államfő gondolkodását, cselekedeteit inspiráló olvasmányokkal, és külön menüpontban tájékozódhatnak a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány működéséről. A honlapon megtalálható és visszakereshetők Áder János köztársasági elnöki időszakában végzett tevékenységének dokumentumai is.

A weboldal a www.aderjanos.hu címen érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában