Várpalota

2022.12.15. 14:25

Szalay-Bobrovniczky: Magyarország bátor, innovatív és high-tech hadsereget épít

A tárcavezető kiemelte: hazánk nagy űrt tölt be a hazai és az európai védelmi képességek tekintetében.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a várpalotai lőszergyár alapkőletételén 2022. december 15-én

Forrás: MTI

Fotó: Bodnár Boglárka

Magyarország bátor, innovatív és high-tech hadsereget épít - jelentette ki a honvédelmi miniszter csütörtökön a várpalotai lőszergyár alapkőletételén. 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta, hogy 

a magyar honvédségnek képesnek kell lennie önmagát kiszolgálni, független rendszerként működni, ehhez pedig elengedhetetlenek az olyan beruházások, mint a lőszergyár. 

A tárcavezető kiemelte: Magyarország nagy űrt tölt be a hazai és az európai védelmi képességek tekintetében, hiszen Várpalotán gyártják majd azokat a lőszereket, amelyek a Magyarországon is gyártott harci eszközök lőszeranyagát fogják képezni. 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, hogy az alapkőletétellel kezdetét veszi a Védelmi Ipari Park megvalósításának első fázisa, amely csaknem 

200 új munkahelyet teremt.

 

SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf; PAPPERGER, Armin; KONTRÁT Károly
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (k),  Armin Papperger, a harcjárműveket gyártó Rheinmetall AG elnöke (b2) és Kontrát Károly fideszes országgyűlési képviselő (j2) a várpalotai lőszergyár alapkőletétele alkalmából rendezett ünnepségen 2022. december 15-én 
Fotós: Bodnár Boglárka / Forrás: MTI

A gyárban első ütemben a Lynx gyalogsági harcjármű, majd a Leopard 2A7HU, végül pedig a PzH 2000 HU önjáró löveg lőszerei készülnek 2024-től. 

A honvédelmi miniszter jelezte, hogy a Rheinmetall AG a jövőben gyalogsági harcjárművekhez, harckocsikhoz, tüzérségi eszközökhöz és ködgránátvetőkhöz arzenált szállít Magyarországnak. Mintegy négy négyzetkilométeren az elkövetkező öt évben olyan komplexum jön létre, amely 

széles spektrumban szolgáltatja majd a magyar haderőnek a kis, közepes és nagy kaliberű lőszereket, lövegeket, aknavetőket és robbanóanyagokat. 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf rámutatott, hogy a Magyar Honvédség ütő- és csapásmérő képességének nagymértékű növelése nem csupán az ország biztonságának garantálásához járul hozzá, de az észak-atlanti szövetségi rendszer stabilitásához is. 

Armin Papperger, a Rheinmetall AG vezérigazgatója örömének adott hangot, hogy Zalaegerszeg után, ahol harckocsigyár épül, Várpalotán a járművekhez szükséges lőszereket gyártják majd a magyar kormány stratégiai terveinek megfelelően. Megerősítette a miniszter szavait, miszerint 

Magyarország nem csak saját maga, hanem egész Európa védelméért, valamint a NATO céljainak megvalósításáért is vállalja ezt a beruházást. 

Megjegyezte, hogy a 250-300 millió eurós befektetéssel jelentősen nő Magyarország szerepe a régió biztonságának szavatolásában is. 

Kontrát Károly (Fidesz) a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a Védelmi Ipari Park első lépcsője a lőszergyár, amely új fejezetet nyithat a város történetében. Nincs biztonság védelmi képességek és védelmi ipar nélkül - jegyezte meg. 

Campanari-Talabér Márta (Fidesz-KDNP) polgármester hangsúlyozta, hogy Várpalotán a nehézipar és a vegyipar régóta jelen van, ezért a védelmi ipar megtelepedése is ésszerű döntés volt. A beruházás új rangot és polgári arculatot hozhat a városnak - tette hozzá. 

A beszédeket követően

 Palkovics László, az N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holding Zrt. vezérigazgatója fővállalkozói technológiai szerződést írt alá Armin Pappergerrel, majd a fővállalkozói kivitelezői szerződéseket a ZÁÉV Zrt. és a KÉSZ Zrt. képviselőivel. 

Az alapkövet a Thury-várban tartott rendezvénytől távol, az Inotán lévő ipari parkban helyezték el. Az ünnepségen jelen lévők kivetítőn kísérték figyelemmel, ahogy a kapszulát egy drón a helyszínre szállította, majd a kialakított üregbe eresztette. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában