Guruló dollárok

2022.12.15. 06:37

Soros György is adhatott pénzt a dollárbaloldal választási kampányára

Az amerikai tőzsdespekuláns fia még a Twitteren is megosztotta a guruló dollárok botránya mögött álló Action for Democracy szervezet egyik reklámját.

Soros György

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Andreas Gebert

Több jel is arra utal, hogy Soros György is részt vehetett a hazai baloldal választási kampányának a finanszírozásában – írja a Magyar Nemzet.

Márki-Zay Péter a Magyar Hang augusztusi, Gulyáságyú című műsorában arra a kérdésre, hogy az amerikai tőzsdespekulánstól is jutott-e pénz a baloldal választási kampányára, azt válaszolta: „Nem hiszem, hogy Soros György konkrétan adományozott volna pénzt nekünk, de Kati Marton és barátai nagyon sokan, nagyon sokat tettek azért, és gyűjtöttek a kinti magyarok, sőt nyilván nem csak a magyarok körében ahhoz, hogy sikeres lehessen ez a kampányunk.”

A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltjének kijelentése azért érdekes, mert Karácsony Gergely tanácsadója, a Korányi Dávid által vezetett Action for Democracy márciusban még azt állította, hogy a Márki-Zay-féle mozgalomnak „nyújtott támogatás kizárólag magyar állampolgárok adományaiból áll”.

Mint köztudott, a jogszabályok kifejezetten tiltják, hogy párt külföldi szervezettől – jogi státusától függetlenül – és nem magyar állampolgár természetes személytől vagyoni hozzájárulást fogadjon el.

Mindezt azonban cáfolni látszik, hogy Soros György és fia, valamint Kati Marton vállaltan szoros kapcsolatot ápolnak, amit egy 2018. márciusi fénykép is bizonyít. Másrészt, Alexander Soros a Twitterén megosztotta az Action for Democracy magyarországi választással kapcsolatos bejegyzését, a Korányi-szervezet reklámját, amelyben az amerikai polgárokat arra kérik, hogy segítsenek a magyaroknak választani.

A Magyar Nemzet szerint ezek után nehezen hihető, hogy a magyar ügyekben visszatérően aktív milliárdos apa-fia páros éppen Kati Marton pénzgyűjtő akciójára ne adakozott volna.

Nacsa Lőrinc: a Soros-birodalom áll a guruló dollárok mögött

A kormánypártok szerint egyre biztosabb, hogy a „Soros-birodalom” áll a baloldal kampánytámogatási ügye mögött.

 

„Egyre biztosabb, hogy a guruló dollárok mögött a Soros-birodalom áll, hiába próbálja ezt tagadni a dollárbaloldal” – fogalmazott Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője csütörtöki, MTI-hez eljuttatott videónyilatkozatában.

 

Hangsúlyozta: az Action for Democracy nevű szervezet éppen hogy csak létrejött, máris százmilliókkal támogatta a baloldal kampányát, összesen pedig 3 milliárd forintot kaphatott a „dollárbaloldal”.

 

Hozzátette, mára az is kiderült, hogy nem mikroadományokból jött össze ennyi pénz, hanem 11 adományozó „dobhatta össze”, sőt, Korányi Dávid, Karácsony Gergely volt tanácsadója és az Action for Democracy nevű szervezet vezetője elárulta, hogy intézményi támogatóik is voltak.

 

Nacsa Lőrinc kitért arra: Márki-Zay Péter, az ellenzék volt kormányfőjelöltje azt nyilatkozta, nem hiszi, hogy Soros György konkrétan adományozott volna pénzt, de Kati Marton és barátai nagyon sokat tettek azért, hogy sikeres lehessen a kampányuk.    

 

A kormánypárti politikus szerint Soros György és fia „köztudottan szoros kapcsolatot ápol” Kati Martonnal. Alexander Soros Twitter-oldalán még meg is osztotta az Action for Democracy magyarországi választással kapcsolatos bejegyzését azzal a megjegyzéssel, hogy segíts a magyaroknak választani – emelte ki Nacsa Lőrinc, kijelentve: ezek után nehezen hihető, hogy a Soros-hálózatnak semmi köze ne lenne a guruló dollárokhoz, hiszen „egyértelmű bizonyítékok jelzik, hogy Sorosék állnak az Action for Democracy pénzgyűjtő akciója mögött”.

A teljes cikket ITT olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában