Határok

2022.12.09. 07:15

Döntött az EU: Horvátország tagja lehet a schengeni övezetnek, Románia és Bulgária nem

Az európai uniós tagállamok belügyminiszteri tanácsa csütörtökön jóváhagyta Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez, nem született viszont döntés arról, hogy Bulgária és Románia mikor csatlakozhat a személyek szabad mozgását is garantáló nemzetközi zónához.

A jövőben a letenyei határátkelőn is csak átsuhanhatunk

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

A döntés értelmében 2023. január 1-jétől megszűnik Horvátország és a schengeni térség más országai között a személyek ellenőrzése a belső szárazföldi és a tengeri határokon. 

A belső légi határokon az ellenőrzéseket 2023. március 26-tól szüntetik meg. Horvátország 2023. január 1-jétől megkezdi az egész övezetre érvényes schengeni vízumok kiadását is.

Horvátország már az EU-hoz való csatlakozása óta alkalmazza a schengeni vívmányok egyes részeit, köztük a külső határellenőrzésre, a rendőrségi együttműködésre és a Schengeni Információs Rendszer használatára vonatkozó rendelkezéseket.

Az egyezmény fennmaradó részei – például a belső határokon történő ellenőrzések megszüntetése – csak az uniós tagállamok egyhangú határozatát követően válhatnak alkalmazhatóvá, miután az alkalmazandó schengeni értékelési eljárásokkal összhangban meggyőződtek arról, hogy teljesítik a szükséges feltételeket. A tanács 2021 decemberében állapította meg, hogy Horvátország teljesítette a szükséges feltételeket.

Románia és Bulgária schengeni csatlakozási kérelmét viszont a tanács továbbra sem hagyta jóvá. 

Hollandia például támogatja Románia felvételét, de a bolgár kérelemre nemet mond, mert a kormánynak továbbra is aggályai vannak a korrupció elleni küzdelem és a jogállamiság terén, ezenkívül az ország Hága megítélése szerint a csatlakozás technikai feltételeinek sem felel meg. Ausztria pedig jelezte, hogy a migrációs válságból fakadó határellenőrzési szigor miatt nem támogatja sem Románia, sem Bulgária felvételét.

Az Európai Bizottság november közepén azt állapította meg: mind Románia, mind Horvátország, mind Bulgária készen áll arra, hogy teljes jogú tagjává váljon a határok nélküli, vagyis szabad mozgást biztosító uniós övezetnek.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a döntést követően Brüsszelben kijelentette: 

Horvátország schengeni csatlakozásával élénkebbé válhat a két ország közötti közlekedés, és megkönnyíti a turizmust.

 Az, hogy átjárhatóvá válik a magyar–horvát határ, azt is jelenti, hogy az eddig ott szolgálatot teljesítő – a határőrizetben részt vevő – rendőrök munkaerejét más határszakaszok védelmében vagy az ország biztonságának megőrzésében lehet hasznosítani – mondta.

A schengeni övezetnek jelenleg 22 uniós ország, köztük Magyarország, valamint 4 nem uniós ország – Norvégia, Izland, Svájc és Liechtenstein – a tagja.

Románia hazarendelte bécsi nagykövetét

Románia hazarendelte pénteken bécsi nagykövetét, válaszképpen arra, hogy Ausztria vétója miatt az Európai Unió bel- és igazságügyi tanácsa csütörtökön elutasította Románia csatlakozását a határellenőrzés nélküli schengeni térséghez.

A bukaresti külügyminisztérium közleménye szerint a diplomáciai szokásjog szerint a döntés azt jelzi, hogy a román fél mélységesen elítéli Ausztria magatartását, és a diplomáciai kapcsolatok szintjét csökkenteni akarja.

Románia bécsi nagykövetségét, Emil Hurezeanu nagykövet hazahívását követően, ideiglenes ügyvivő fogja vezetni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában