Ukrán válság

2022.12.02. 07:14

A magyarok többsége a béketárgyalásokat sürgetné

A magyarok döntő többsége szerint inkább a béketárgyalások állnának Ukrajna érdekében, nem pedig a háború folytatása – derül ki a Nézőpont Intézet november 28. és november 30. között, ezer fő telefonos megkérdezésével készült, aktuális kutatásából.

Orosz ágyúzásban megsérült lakóház előtt egy férfi a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Kramatorszkban 2022. november 11-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Andrij Andrijenko

Politikai hovatartozástól függetlenül minden társadalmi csoportban többségi álláspont, hogy az ukránok érdekében állna a béketárgyalások megkezdése. A kutatás arra a kérdésre kereste a választ, hogy mi szolgálná Ukrajna érdekeit, a béketárgyalások vagy inkább a háború folytatása – számol be róla a Magyar Nemzet.

Tízből hét, azaz a választók hetven százaléka szerint inkább a béketárgyalások megkezdését kellene sürgetnie Ukrajnának, míg 

a háború folytatását csak minden ötödik magyar, húsz százalék vélte ukrán érdeknek.

A magyarok véleményét a politikai preferenciák sem befolyásolják az ügyről – mutat rá a Nézőpont Intézet felmérése. A kormánypárti és kormánykritikus szavazók csaknem hasonló mértékben – 73, illetve 69 százalék – vélik úgy, hogy a béketárgyalások állnának Ukrajna érdekében, míg a háborúpártiság kisebbségi álláspont – 22, illetve 16 százalék – mindkét táborban.

Nemzeti egyetértés mutatkozik a békepártiságban. 

Nemcsak a legnagyobb élettapasztalattal rendelkező hetven év feletti korosztály (84 százalék), de még a legfiatalabb 18–29 évesek több mint kétharmada (69 százalék) is úgy ítéli meg, hogy inkább a béketárgyalások állnak Ukrajna érdekében. A háborúpárti hangok nem győzték meg a brüsszeli fősodor álláspontjára általában nyitottabb fővárosiakat sem, 69 százalékuk szerint az ukránoknak inkább a békére kellene törekedniük.

A Nézőpont Intézet felhívja a figyelmet, hogy miközben a nyugati világ egy hangos része a gazdasági háború folytatása és a fegyverkezés finanszírozása mellett érvel, a világ józanabbik fele a fegyveres harcok mielőbbi beszüntetését és a béketárgyalások megkezdését sürgeti. Utóbbi a konfliktus rendezésének békés módját, és nem a jelenlegi helyzet elfogadását jelentené.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában