Energiaválság

2022.12.30. 10:07

A kormány 2023-ban is mindent megtesz a rezsicsökkentés megvédéséért

A magyar családok a nemzetközi energiaválság dacára változatlanul a legolcsóbban kapják a földgázt, és a második legalacsonyabb áron az áramot egész Európában. A kormány jövőre is azon dolgozik, hogy megfizethető és zavartalan ellátást biztosítson minden hazai fogyasztó számára. Májusig az egyetemes szolgáltatásban nem emelkedik az áram és a gáz ára, így nem nőnek a lakossági felhasználók terhei – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) pénteken az MTI-vel.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A lakossági felhasználók januártól átlagfogyasztás alatt és felett is változatlan árakon juthatnak áramhoz és földgázhoz. A jövő évre elsőként megállapított tarifák április végéig maradnak érvényben. A családok így a teljes fűtési szezonban azonos díjakat fizetnek a legfontosabb energiahordozókért. A rezsicsökkentett árak mások mellett a társasházakban vagy többgenerációs családi házakban, az állami és önkormányzati bérlakásokban élők pénztárcáját is megkímélik. Nem módosulnak az egyetemes szolgáltatásban maradt mintegy 150 ezer mikrovállalkozás által fizetendő, kedvezményes sáv feletti versenypiaci árak sem.

A lakossági fogyasztók számára  a távhő esetében továbbra is megmarad a rezsicsökkentett ár, emellett jövő őszig a nem lakossági fogyasztók is jóval olcsóbban vehetik majd igénybe a távhőszolgáltatást. Az új tarifákat január elsejétől három negyedéven át kell alkalmazni, azok szeptember végéig nem változnak. A földgáz alapú távhőszolgáltatóknál az úgynevezett külön kezelt intézményi díjak és az egyéb felhasználók árai a legtöbb településen közel megfeleződhetnek.

A közlemény szerint a korábban megoldatlan áramellátási helyzetű versenypiaci kisfogyasztók, például vállalkozások, önkormányzatok, társadalmi szervezetek is nyugodtan várhatják az új évet. A kormány a munkahelyek védelme és a közszolgáltatások fenntartása érdekében januártól veszélyhelyzeti átmeneti ellátás keretében biztosítja számukra a folyamatos áramszolgáltatást. A konstrukciónak köszönhetően mintegy 1700 fogyasztó őrizheti meg működőképességét, közülük több mint kétszáz igénylő önkormányzat vagy önkormányzati intézmény, az érintett településeken összesen csaknem 400 ezren élnek.

A megtett intézkedéseknek köszönhetően a magyarországi gáztárolók fogyasztásarányos töltöttsége az uniós élmezőnybe tartozik, nagyjából kétszerese az európai átlagnak. A fűtési szezon félidejéhez közeledve a jelenleg elérhető készlet még mindig mintegy 90 téli napra lenne elegendő.

Az új év újabb kihívások elé állítja az európai gazdaságokat, fogyasztókat. Februárban élesedik az uniós gázárplafon és az oroszországi eredetű olajtermékek importtilalma, ezek is nagyban befolyásolhatják az ellátási helyzetet. A kormány feltett szándéka, hogy a magyarországi felhasználók ne szenvedjenek hiányt energiahordozókban. Az Energiaügyi Minisztérium küldetése, hogy a szankciós felárak hatásaitól 2023-ban is megvédje a magyar családokat és vállalkozásokat – olvasható a minisztérium közleményében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában