Guruló dollárok

2022.12.13. 09:11

A baloldali médiát is a külföldi érdekek irányítják

Az Origo cikksorozatának első részéből kiderül, hogy a tengerentúlról hogyan próbálnak meg beavatkozni a magyar médiaegyensúlyba.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője és Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke, volt szocialista miniszterelnök nyilatkozik a sajtónak

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A napokban jelentette be a Telex, hogy induló "oktatási" projektjüket az amerikai DRL (Bureau of Democracy, Human Rights, and Labor) közel 300 millió forinttal támogatja. Mindez azt jelenti, hogy a magyarországi baloldali médiát – újabb – amerikai közpénzekkel próbálják megtámasztani - írja az Origo.

A bejelentés nem előzmény nélküli. 

Barack Obama, az Egyesült Államok 44. elnöke a magyar jobboldal negyedik kétharmados győzelme után néhány héttel a közösségi média szabályozását, illetve "értékeik érdekében" történő, eszközként való felhasználását szorgalmazta. Mindez – az Egyesült Államokhoz képest – külföldi államokban tervezett politikai beavatkozással egyenértékű.

Obama beszéde után néhány hónappal David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete a szenátusi meghallgatásán, 2022. június 23-án arról beszélt, hogy Magyarországon veszély fenyegeti a média szabadságát. 

Kifejtette, hogy "be kell fektetnünk a civil társadalom kapacitásaiba (...) beleértve a független médiát", ami nyilván pénzt jelent. 

Az amerikai nagykövet mondatainak fényében válik érthetőbbé a Telexnek jutatott 300 millió forintos nagyságrendű forrás is, miközben azt sem szabad szem elől téveszteni, hogy szintén külföldi pénzekből támogatnak olyan médiumokat – például a 444-es Lakmuszt - és szervezeteket – mások mellett a Political Capitalt – amelyek "dezinformáció-ellenes" tevékenysége Obama elnök mondatainak szellemében indokként szolgálhat majd a Magyarországon is elterjedt közösségi médiumok politikai következményekkel járó szabályozására.

A fent ismertetett események különösen annak fényében elgondolkodtatók, hogy a közelmúltban kiderült, a magyar baloldal kampányát  Amerikából finanszírozták.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában