Ukrán válság

2022.11.16. 07:20

Ukrajnában hatalmas a korrupció: több tízmilliárd dollár tűnik el évente

Reformokat és a korrupcióellenes intézkedések megerősítését várná el az Európai Bizottság a háborúban álló Ukrajnától az állam működéséhez nyújtandó támogatásokért cserébe – írja a Magyar Nemzet. A tapasztalatok azonban nem túl kedvezők, erre az Európai Számvevőszék jelentése is felhívta a figyelmet.

Illusztráció/az Ukrajnába érkező támogatások nagy része eltűnik

Forrás: Shutterstock

Fotó: KAY4YK

Hatalmas összegekkel támogatja a megtámadott, háborúban álló Ukrajnát a Nyugat. Több tízmilliárd euróról van szó. Az unió keleti partnerországát egyébként évek óta segíti az európai közösség, hogy ezzel is elősegítse az integrációt – ismerteti a Magyar Nemzet

Az Európai Bizottság 2014 óta megközelítőleg 5,6 milliárd eurót különített el makroszintű pénzügyi támogatási programokra és 2,2 milliárd eurót segélyprogramokra. A bizottság emellett az Európai Beruházási Bank által nyújtott 4,4 milliárd euró összegű hitelre is garanciát vállalt, sőt az unió a legnagyobb adományozó Ukrajnában. 

A támogatásokért cserébe azonban a többi között a különböző reformok végrehajtása mellett elvárás a korrupció visszaszorítása is. Az Európai Bizottság a jövő évre tervezett 18 milliárd eurós csomag fejében is ezt várná el. 

Ukrajnai korrupció több szinten

Ukrajnában a korrupció hosszú múltra tekint vissza, ez igaz a hétköznapi és a magas szinten elkövetett esetekre is. A polgárok gyakran azzal indokolják az ilyen cselekedeteket, hogy a magas rangú tisztviselők és oligarchák sokkal nagyobb léptékű egyéni korrupcióban vesznek részt. 

Szakértők becslése szerint Ukrajnában évente hatalmas – több tízmilliárd dolláros – összegek vesznek el a korrupció következtében – olvasható az Európai Számvevőszék 2021-es jelentésében

Az erős politikai és gazdasági elit egyes piramisszerűen felépített, a közintézményekben és a gazdaságban szilárd pozíciókat elfoglaló csoportjai foglyul ejtik az államot – mutat rá a dokumentum az ukrajnai korrupció sajátos jellemzőjére.

Széles körű az oligarchák befolyása

Az Európai Számvevőszék emlékeztetett arra, hogy Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az ukrán kormány egyaránt elismerte, miszerint az egyéni érdekeltségek miatt nagy a strukturális reformokkal szembeni ellenállás. 

Az oknyomozó újságírók rendszeresen jelentettek meg cikkeket – az Európai Unióban is – az oligarchák illegális pénzmozgásairól, többek közt arról, hogy külföldön mossák tisztára a pénzüket. 

Egy jelentés becslései szerint az offshore cégeken keresztüli adókikerülés költsége évente legalább egymilliárd euró.

Illegális fegyverpiac: a háború sem állította meg a korrupciót

Az orosz–ukrán háború kitörése után is lehetett hallani korrupciós esetekről. Idén augusztusban az amerikai CBS News arról írt, hogy az Ukrajnának adott nyugati katonai segélyek 60-70 százaléka valójában soha nem érkezik meg a frontra. Ennek elsődleges oka a korrupció. Vagyim Melnik, az ukrán Gazdaságbiztonsági Hivatal vezetője július elején beismerte, hogy elég nagy a probléma a korrupcióval, mert a Nyugatról érkező humanitárius segélyek és fegyverek egy részét az ukrán katonák és önkéntesek egyszerűen eladják – ismertette akkor a fejleményeket az Origo.hu.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.


 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában