Botrány a stúdióban

2022.11.05. 16:50

Tiltakozik a sajtószabadságot ért durva támadás ellen a médiaszövetség

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség végtelenül szomorúnak és mérhetetlenül aggasztónak találja az ATV stúdiójában péntek reggel történteket.

Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Ami nem fér bele – Tiltakozás a sajtószabadságot ért durva támadás ellen – ezzel a címmel adott ki közleményt a Magyar Nemzeti Médiaszövetség (MNMSZ)írja a Magyar Nemzet.

A laphoz eljuttatott kommünikében azt írták:

„A Magyar Nemzeti Médiaszövetség végtelenül szomorúnak és mérhetetlenül aggasztónak találja az ATV stúdiójában péntek reggel történteket. Szövetségünk felháborítónak tartja, hogy baloldali politikusok nem először támadják durván a szabad sajtó működését és kiáll a Pesti Srácok újságírója és az ATV szerkesztői mellett.”

Mint ismert, az ATV reggeli műsorában Ferencváros polgármestere, Baranyi Krisztina nem volt hajlandó válaszolni a Pesti Srácok munkatársának kérdéseire, ócska, fizetett propagandistának nevezve a munkáját végző újságírót. Élesen bírálta az ATV szerkesztőit is, amiért „a Pesti Srácok ebben a stúdióban egyáltalán lehet”, ezzel az MNMSZ szerint egyszerre fenyegetőzött és tiport bele a sajtó és a szerkesztés szabadságába.

A közleményben rávilágítottak:

„Bizonyára fáj a baloldalnak, hogy már nincs az MSZMP Központi Bizottsága által ellenőrzött sajtó, hogy már nem csupán a MÚOSZ az egyetlen újságírószervezet Magyarországon és már nem ők mondják meg, hogy mi az újságírás, és ki az újságíró.”

– Minden bizonnyal kényelmetlen Ferencváros baloldali polgármesterének, hogy egy televízióműsorban nem csupán neki kedvező kérdéseket tesznek fel neki. Szövetségünk határozott álláspontja szerint ugyanakkor a megbélyegzés, kirekesztés és fenyegetés nem lehet alternatíva egyetlen politikus előtt sem – tették hozzá.

Az MNMSZ szerint nyilvánvalóan az sem véletlen, hogy ez az akció egybeesett az Európai Parlament magyarországi sajtószabadságot vizsgáló sokadik delegációjának látogatásával. – Éppen ezért nem véletlen az sem, hogy a baloldali polgármester felszólalt a közmédia épülete előtt aznap este szervezett megmozduláson is – tették hozzá.

A médiaszövetség azt feltételezi, hogy a polgármester figyelmét elkerülhette a magyar sajtó szabadságát erős előítéletekkel vizsgálni érkezett bizottság vezetőjének nyilatkozata, miszerint „a média a demokrácia negyedik alappillére, a működőképes demokrácia elengedhetetlen feltétele, ezért garantálni kell a függetlenségét”.

Ebbe az alaptételbe ugyanis egyáltalán nem fér bele, hogy egy egész kerületet képviselő városvezető minősítsen, negligáljon és burkoltan fenyegessen újságírókat és szerkesztőségeket.

– A Magyar Nemzeti Médiaszövetség ismételten felszólítja a baloldali politikusokat, hogy biztosítsák a kérdezés, a szerkesztés és a véleménynyilvánítás szabadságát, és ne avatkozzanak bele a független sajtó működésébe sem kirekesztő minősítésekkel, sem fenyegetéssel. Az ügyben érintett kollégáinkkal szolidaritást vállalunk, és erre hívjuk fel valamennyi jóérzésű újságírót és érdekvédelmi szervezetet – zárul a nyilatkozat.

A nagy port kavaró péntek reggeli műsor kapcsán Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára is megszólalt. Nyílt levelében arra emlékeztette Baranyi Krisztinát, hogy a kormány az ellenzéki polgármester regnálása alatt is támogatta Ferencváros fejlesztését attól függetlenül, hogy nem értenek egyet világnézeti kérdésekben.

Fürjes szerint a polgármester megfontolhatná a vélemény- és szólásszabadságot, a sajtó szabadságát korlátozó álláspontjának felülvizsgálatát, a sérelmet szenvedett nézők, olvasók, szerkesztőségek, újságírók megkövetését!

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában