Több mint gyanús

2022.11.01. 22:19

Soros az olasz választásokba is beavatkozhatott

Az olasz Akció (Azione) párt vezetője, Carlo Calenda szerint az Emma Bonino vezette Europa+ nevű párt másfél millió eurót kapott Soros Györgytől a jobboldal elleni parlamenti választási kampányra – Calenda erről a választásokról szóló könyv kedden előzetesen közölt fejezeteiben nyilatkozott.

Hungarian-born US investor and philanthropist George Soros addresses the assembly on the sidelines of the World Economic Forum (WEF) annual meeting in Davos on May 24, 2022. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)

Forrás: Fabrice Coffrini

Fotó: AFP

Calenda állítása szerint a szeptember 25-i parlamenti választások előtt az Emma Bonino vezette Europa+ baloldali párt nem csak a Demokrata Párttal (PD) kötött szövetséget.

Elmondása alapján megállapodott Soros György amerikai üzletemberrel is arról, hogy a baloldali pártok koalíciójában nem lesz helye a Calenda vezette Akciónak: a terv szerint a Demokrata Párt (PD), az Europa+, az Olasz Baloldal (SI) és a Zöldek alkottak közös frontot, amely szembehelyezkedett a Giorgia Meloni vezette jobbközép koalícióval.

Az Europa+ ezért másfél millió eurót kapott Sorostól – hangoztatta Carlo Calenda, akinek beszámolója szerint mindezt maga Benedetto Della Vedova, az Europa+ főtitkára mondta el neki.

Calenda hozzátette, hogy Soros György feltételként szabta meg, hogy a baloldali pártok „antifasiszta” kampányt folytassanak, vagyis fasisztaként jelöljék meg a jobboldal politikusait. A finanszírozás feltétele volt szerinte az is, hogy Giorgia Melonival Enrico Letta PD-főtitkár személyét állítsák szembe, aki egész kampányát az Orbán Viktor-ellenességre építette.

Carlo Calenda leszögezte, ezért mondott nemet a balközép pártokkal való szövetségre és indult önállóan a választáson az Akció.

Az Akció elnöke, Bruno Vespa közismert politikai újságíró legújabb könyvében nyilatkozott. A választásokról szóló A nagy vihar című kötet pénteken jelenik meg, de előzetesen egyes fejezetei már kedden nyilvánosságra kerültek.

Nem kértek belőlük az olasz választók

Benedetto Della Vedova szintén a könyvben reagált. Hangsúlyozta, hogy az Europa+ egésze nem részesült finanszírozásban, de a párt „egyes jelöltjei” kaptak „közvetlen támogatást” Soros Györgytől a választási kampány költségeinek fedezésére.  

„A magyar származású jótékony milliárdos régóta osztja és támogatja az általunk képviselt európai értékeket, az emberi jogokért folytatott küzdelmünket, a jogállamiságot. Büszkék vagyunk, hogy egyes jelöltjeink kértek és kaptak természetesen érdek nélküli támogatást” – mondta Benedetto Dalla Vedova.  

Az Europa+ három százalék alatt teljesített a választáson, így önerőből nem jutott be a parlamentbe. Koalícióban sem volt szerencsésebb, mivel jelöltjei, köztük Emma Bonino volt európai uniós biztos, egykori olasz külügyminiszter, valamint Benedetto Della Vedova a közös baloldali listákon sem tudott mandátumot szerezni az új parlamentben. A PD vezette balközép koalíció 18 ponttal maradt le a jobbközép koalíció mögött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában