Emlékezés

2022.11.13. 18:13

Magyar áldozatok előtt rótta le kegyeletét Novák Katalin Párizsban

Novák Katalin köztársasági elnök az Air France légitársaság 2009-es riói katasztrófájának emlékművéhez látogatott a párizsi Père-Lachaise temetőben.

Novák Katalin köztársasági elnök az Air France légitársaság 2009-es riói katasztrófájának emlékművéhez látogatott a párizsi Père-Lachaise temetőben

Forrás: Novák Katalin Facebook oldala

Novák Katalin köztársasági elnök az Air France légitársaság 2009-es riói katasztrófájának emlékművéhez látogatott a párizsi Père-Lachaise temetőben vasárnap. Mint ahogyan azt a Facebook-bejegyzésében írja, a síremléken öt magyar neve is olvasható.

„Az egyik áldozat a konduktorként életét a mozgássérült gyermekek segítésének szentelő Szarvas Rita volt. Rita férje egy megrendítő levélben hívta fel a figyelmem a tragédiára, és osztotta meg velem felesége és fia elvesztésének történetét. Levelében arra kért, hogy franciaországi látogatásom esetén keressem fel az emlékművet, ezért párizsi utam részeként a síremléknél leróttam kegyeletemet Rita, fia és az összes magyar áldozat előtt”

– számolt be róla Novák Katalin.

A köztársasági elnök ezután a temetőben álló Nagy Imre-emlékműnél is virágot helyezett el. 

„Isten nyugosztalja az áldozatokat és békességet kívánok a hozzátartozóknak!” – tette hozzá a bejegyzésben. 

A magyar államfő az ötödik párizsi békefórumra utazott a francia fővárosba pénteken. 

Még aznap részt vett Emmanuel Macron francia köztársasági elnök gálavacsoráján is a párizsi Elysée-palotában.

„Bízom abban, hogy közösen fogunk dolgozni a béke útjában álló akadályok lebontásán” – fogalmazott a francia elnökkel folytatott találkozója után a közösségi médiában Novák Katalin.

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök az Air France légitársaság 2009-es riói katasztrófájának emlékművéhez látogatott a párizsi Père-Lachaise temetőben (Forrás: Facebook/Novák Katalin)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában