Vandalizmus

2022.11.29. 07:32

Jobboldali pártelnök: a marokkói futballhuligánok lábbal tiporják Európa értékeit (videó)

Nagy felháborodást keltett, hogy marokkói focidrukkerek gyakorlatilag szétverték Brüsszelt, miután a világbajnokságon Marokkó legyőzte Belgiumot. A történtekre reagált több francia jobboldali politikus is, mindannyian elítélték a vandalizmust.

Kiégett autó roncsa a Brüsszel központjában kitört zavargások után 2022. november 27-én. A rendbontásokra azt követően került sor, hogy Marokkó a katari labdarúgó világbajnokságon 2-0-ra megverte a belga csapatot

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Stephanie Lecocq

Döbbenetes pusztítással és vandalizmussal ünnepelték meg a Belgiumban élő marokkóiak, hogy focicsapatuk a világbajnokságon 2–0-ra legyőzte a belgákat. Törtek-zúztak, romboltak Brüsszelben és Liège városában is, a zavargásban rendőrökre és újságírókra támadtak, boltokat fosztogattak és egy rendőrőrsöt is megrongáltak, az anyagi kár jelentős – írja a V4NA.

A belga főváros egyik utcáján készült felvételen az látszik, amint a marokkói szurkolók tűzijátékkel lövik a rendőröket.

Brüsszel valóságos katasztrófa sújtotta övezetre hasonlított, egy másik felvételen az úttest közepére hordott, felgyújtott barikád látható, majd megérkeznek a rendőrök és vízágyúval oszlatják a tömeget.

A marokkói drukkerek törtek-zúztak, autókat borítottak fel.

Brüsszel belvárosa lángokban állt a meccset követően, több helyen is égő autóroncsok és felgyújtott barikádok voltak.

Az értelmetlen pusztítás nem kímélte a közlekedési eszközöket sem, egy felvételen az látható, amint a szurkolók megrongálják a Lemonnier metróállomás bejáratát.

A vandálok a közlekedési lámpákat is megrongálták, több helyen is összetörték őket, de a boltok sem úszták meg az „ünneplést”, az üzletek kirakatait betörték, majd fosztogatásba kezdtek a marokkói focidrukkerek.

A zavargást követően Brüsszel háború sújtotta térséghez hasonlított, mindenhol törmelék, szemét és égő autók voltak.

 

Az internetre felkerült egy felvétel arról, hogy egy marokkói férfi felmászott egy erkélyre, majd letépte onnan a kifeszített belga zászlót, miközben az utcán összegyűlt tömeg hangosan éljenzett és tapsolt. A rongálással kapcsolatban megszólaltak a francia jobboldali politikusok is, a Nemzeti Tömörülés párt elnöke, Jordan Bardella azt írta a Twitteren, hogy

„ezek az emberek Európában élnek, ahol mindenből hasznot húznak, mégis gátlástalan gyűlöletüket fejezik ki az őket befogadó országok iránt, lábbal tiporják annak értékeit és meggyalázzák a zászlóját”.

Bardella az Europe1 hétfő reggeli műsorában a Brüsszelben történteket a júniusi Stade de France-beli zavargáshoz hasonlította, kiemelve, hogy mindig ugyanaz a káoszért felelős vandálok profilja, a szóban forgó személyek Belgiumban, illetve Franciaországban születtek ugyan, de lélekben nem oda tartoznak. Bardella úgy véli, hogy elfogadhatatlan az a gyűlölet, amelyet a rongálók az őket befogadó ország iránt fejeztek ki, hozzátéve, hogy a hasonló zavargásoknak és vandál tetteknek a bevándorlás megszüntetésével lehetne véget vetni.

Egy másik jobboldali politikus, Damien Rieu a Twitteren felhívta rá a figyelmet, hogy Belgium soha nem gyarmatosította Marokkót, a marokkóiak mégis ugyanolyan gyűlölettel viseltetnek iránta, mint Franciaország iránt. A politikus szerint épp ezért az összes, a múltban történt sérelmekre való hivatkozás nem más, mint hamis ürügy.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában