Elismerés

2022.11.12. 17:54

Halzl József-díjat adományozott Gulyás Gergelynek a Rákóczi Szövetség

A díjat, amelyet idén első alkalommal ítélt oda a Rákóczi Szövetség Alapítványának kuratóriuma, Vathy Magdolna, Halzl József özvegye adta át a Miniszterelnökséget vezető miniszternek.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, miután átvette a Halzl József-díjat Vathy Magdolnától, Halzl József özvegyétől a Rákóczi Szövetség Halzl József emlékkonferenciáján és díjátadóján a Millenáris Parkban 2022. november 12-én

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A Rákóczi Szövetség Alapítványának kuratóriuma, a szövetségért végzett elkötelezett munkája elismeréseként Halzl József-díjjal ismerte el Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter munkáját.

A díjat, amelyet idén első alkalommal ítélt oda a kuratórium, Vathy Magdolna, Halzl József özvegye adta át szombaton, a Rákóczi Szövetség által rendezett emlékkonferenciát követően Budapesten.

GULYÁS Gergely; HALZL József; ÕRY Péter; CSÁKY Csongor
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter átveszi a Halzl József-díjat Vathy Magdolnától, Halzl József özvegyétől 2022. november 12-én
Fotós: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Az ünnepségen Kozma Imre irgalmasrendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója Halzl Józsefnek, a Rákóczi Szövetség örökös tiszteletbeli elnökének munkásságát méltatva kiemelte a 2020-ban elhunyt elnök közösségteremtő és közéleti tevékenységét, illetve a nemzet iránti szolgálakészségét.  2020 novemberében bekövetkezett haláláig munkája és személyisége egyszerre formálta a nemzetpolitika szolgálatára létrehozott Rákóczi Szövetséget három évtizeden át.

Kozma Imre kiemelte: Gulyás Gergely már évek óta elkötelezetten támogatja a Rákóczi Szövetség munkáját, ezzel hozzájárul Halzl József örökségének megőrzéséhez.

Gulyás Gergely különleges megtiszteltetésnek nevezte a kitüntetést, felidézte, hogy Halzl Józseffel, a Rákóczi Szövetség elnökével kiváló együttműködést alakított ki. Mint fogalmazott, a szövetség elnöke az egységes magyar nemzet ügyét szolgálta. Ezt a célt szolgálta akkor is, amikor erre volt politikai fogadókészség és akkor is, amikor a kommunista diktatúrában kettős elnyomásban kellett élniük a határon túli nemzetrészeknek - fogalmazott.

KOZMA Imre; GULYÁS Gergely; HALZL József; CSÁKY Csongor
Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke, irgalmasrendi szerzetes laudációt mond a Halzl József-díj átadása előtt a Rákóczi Szövetség Halzl József emlékkonferenciáján és díjátadóján a Millenáris Parkban 2022. november 12-én
Fotós: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Életművének legfontosabb üzenete, hogy pályát kell nyitni mindazoknak, akik tehetségesek és érdemesek arra - tette hozzá.

"A Rákóczi Szövetség az elmúlt években nagyon sokat tett azért, hogy a magyar ifjúság legkiválóbb képviselői megkaphassák mindazt a szellemi útravalót, ami hozzájárul ahhoz, hogy a következő években, évtizedekben is legyen erős magyarság a nyugati diaszpórában, a határon túli magyar közösségekben és itt az anyaországban is, hogy egységes magyar nemzetről beszélhessünk" - hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnökeként 1991-ben döntött az alapítvány létrehozásáról, annak érdekében, hogy a Rákóczi Szövetség felvidéki tevékenységének megfelelő hátteret és alapot tudjon biztosítani. Az alapítvány kuratóriuma 2022-ben alapította meg a Halzl József-díjat, amelyet olyan személyeknek adományoznak, akik Halzl József örökségéért és a Rákóczi Szövetség ügyéért kiemelt tevékenységet végeznek - hangzott el az ünnepségen.

A díjátadó előtt emlékkonferenciát rendeztek Magyar jelen és jövő a népszámlálások, a demográfia és a családpolitika tükrében témakörben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában