Kötődések

2022.11.25. 08:47

Dollárbaloldal: az amerikai titkosszolgálatig érnek a szálak

A baloldal választási kampányát tengeren túlról milliárdokkal támogató Action for Democracy kapcsolatrendszere egészen az amerikai titkosszolgálatig ér – derül ki abból a jelentésből, amelyet a nemzetbiztonsági bizottság szerdán tett közzé.

Bajnai Gordon és Korányi Dávid áll a Capitolium előtt a washingtoni látogatásuk második napján, 2009. december 3-án

Forrás: MTI

Fotó: Beliczay László

A nemzetbiztonsági szolgálatok feltérképezték az Action For Democracy kötődéseit, és feltárták, hogy a szervezet kapcsolatba hozható a National Endowment for Democracy-val (NED), amelyet nyílt források gyakran úgy említenek, mint "a CIA hivatalossá tett megjelenése külföldön" - írja az Origo.

A titkosítás alól feloldott anyag szerint Allen Weinstein, aki segédkezett a NED létrehozásában, 1991-ben kijelentette: amit ma csinálunk, annak a nagy részét 25 évvel ezelőtt a CIA rejtetten csinálta.

A NED-et egyébként még 1983-ban alapították az Egyesült Államokban, fő célja a demokratikus folyamatok támogatása volt a világ országaiban.

A beszámoló szerint a szervezet részese volt a 2006-OS Fehérorosz ellenzéki elnökjelölt kampányának, a 2011-es "Arab Tavasz" során ellenzéki pártokat támogatott, nagyobb összeggel támogatta az ujgur csoportokat Kínában, valamint 2019-ben hongkongi civil alapítványokat is finanszírozott. 

A szervezetről érdemes tudni, hogy éves előirányzatot kap az Egyesült Államok költségvetéséből. Az USA Külügyminisztériumának az USA Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) fejezetében szerepel, és civil szervezetként kongresszusi felügyelet alatt áll. 2019-ben a NED 135 millió dollárból gazdálkodott, amely összeg teljes egészében az Egyesült Államok kormányzati szerveitől származott.

A NED az 1990-es évek végén fejezte be aktív magyarországi tevékenységét, amikor biztossá vált Magyarország NATO-csatlakozása.

2014-ben a NED vezetősége úgy értékelte, hogy a magyar belpolitikai helyzet annyira aggasztóvá vált, hogy intenzív gondolkodási folyamat kezdődött a magyarországi tevékenységük újrakezdéséről. Amennyiben a szervezet az ismételt magyarországi megjelenés mellett dönt, úgy nem kíván magyarországi irodát nyitni, hanem magyar partnereket keres, akiken keresztül érvényesítheti céljait – olvasható a nyilvánosságra hozott beszámolóban.

Ha ezen az optikán keresztül vizsgáljuk, még érdekesebb a NED-hez kötődő Action for Democracy tevékenysége. A Karácsony Gergely főpolgármester tanácsadója, Korányi Dávid által irányított szervezet mintegy 3 milliárd forinttal segítette a baloldal választási kampányát.

A jelentés szerint ugyanis a Márki-Zay Péter által életre hívott Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) 1,8 milliárd, a DK közeli Ezalényeg.hu kiadója, az Oraculum 2020 Kft. több, mint 1 milliárd, a DatAdat cégcsoport közel 150 millió, a Gemius Hungary Kft. pedig mintegy 3 millió forintot kapott az Action for Democracy-tól.

Figyelemre méltó körülmény, hogy a fent említett összegekből az MMM 1,4 milliárdot, az Oraculum 2020 Kft. pedig 324 millió forintot továbbított a Bajnai Gordon volt kormányfő és a Ficsor Ádám egykori titokminiszter érdekeltségébe tartozó DatAdat-csoporthoz, vagyis a baloldali kampányt bonyolító vállalkozások szép summát zsebelhettek be. Mint köztudott Bajnai és Ficsor is meglehetősen jó amerikai kapcsolatokkal rendelkeznek. Az általuk irányított cégekben szép számmal bukkantak fel amerikai szakértők.

A szoros tengeren túli kötődést támasztja alá a Wikileaks által közzétett diplomáciai távirat is. A dokumentumból, amelyet a követség küldött Washingtonba – és amelyet a CIA-hoz, az amerikai védelmi minisztériumhoz és a külügyhöz is eljuttattak –, kiderül, hogy a Bajnai-kormány leendő tagjai közül az amerikaiak különös figyelmet szenteltek Ficsor Ádámnak.

Az akkor titkosszolgálati miniszter jelölt Ficsorról azt írták, hogy jó kapcsolatot ápol a nagykövetséggel, és érdemesnek találták arra, hogy részt vegyen az amerikai külügyminisztérium külföldieknek szóló vezetői programjában (IVLP – International Visitors Leadership Program) is.

Ficsor érdekes módon mindössze öt hónapig volt titkosszolgálati miniszter, majd azzal az indoklással mondott le posztjáról, hogy összeférhetetlennek tartja a miniszterséget azzal, hogy indulni kíván az MSZP jelöltjeként a 2010-es választásokon.

Az Index korábbi írása szerint a váratlan lemondás valódi oka azonban az volt, hogy Ficsor – az után a pár hónap után, melynek során belelátott a magyar szolgálatok működésébe, és hozzáfért szenzitív anyagokhoz – elfogadta az amerikaiak meghívását, és kiutazott, hogy részt vegyen az IVLP-programban.

A 2010-es választások után nem sokkal egyébként maga Bajnai Gordon is Amerikába ment, hogy ott vállaljon el egy vendégelőadói pozíciót a washingtoni Johns Hopkins Egyetemen. Bajnai Gordonról a saját környezetében is meg vannak győződve, hogy külföldről irányítják.

Bizalmasa, „régi harcostársa” Gansperger Gyula a következő mondatokkal írta körül a volt kormányfőt:
Magyarországon alapvetően az egész ellenzék mozgása mögött – én azt gondolom – külföldi erők és finanszírozók állnak. (...) Ugye kik ezek az erők? Ugye egyik része ez a Soros-birodalom, fogalmazzunk így. A másik része azok a nagytőkés csoportok, Németország, Egyesült Államok főleg, akik itt szeretnék, hogyha befolyással rendelkeznének. Én azt gondolom, hogy ezeknek az embere a Gordon.

Ahhoz, hogy a legutóbbi országgyűlési választásokat Amerikából befolyásolták, nem fér kétség. Ebben pedig minden jel szerint kulcsszerepe volt a Bajnai Gordon és a Ficsor Ádám nevével fémjelzett DatAdat-csoportnak.

A teljes cikket itt olvashatja el

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában