Október 23.

2022.10.23. 10:29

Orbán Viktor: a baloldal nem érti, hogy az ország nem azonos Budapesttel (videó)

"1956 nem egy város, hanem az egész ország, az egész nemzet forradalma volt" – hangsúlyozta a miniszterelnök Zalaegerszegen, a Mindszentyneum átadóünnepségén.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulóján tartott megemlékezésen és a Mindszentyneum épületének ünnepélyes átadóján Zalaegerszegen 2022. október 23-án

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Benko Vivien Cher

"Dicsőséges ez a nap és méltó ez a helyszín"

– fogalmazott az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából Zalaegerszegen mondott ünnepi beszédében Orbán Viktor a Magyar Nemzet tudósítása szerint. A miniszterelnök kiemelte: a zalaiak sokat szenvedtek a kommunisták uralma alatt, de kitartottak, amíg lehetett. Az egerszegiek 1956-ban egy percet sem késlekedtek az utcára vonulni és utolsóként tették le a fegyvert decemberben. Amikor  pedig elérkezett az idő, az első adandó alkalommal revansot vettek – húzta alá a kormányfő. 

Az itteni emberek mindent megtanultak és semmit sem felejtettek, elsők között mondtak ítéletet a kommunisták ellen, és az ő példájukat követte az egész ország.

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulóján tartott megemlékezésen és a Mindszentyneum épületének ünnepélyes átadóján Zalaegerszegen 2022. október 23-án
Fotós: Benko Vivien Cher / Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Alig kellett pár hónap, és a kommunisták hatalma teljesen összetört - húzta alá. Orbán Viktor a baloldali támadásokra reagálva, amelyek szerint nem helyénvaló Zalaegerszegen ünnepelni, megjegyezte: 

"A baloldalon nem értik, hogy Budapest nem egyenlő az országgal, és hogy 1956 nem egy város, hanem az egész ország, az egész nemzet forradalma volt."

Szavai szerint a zalai Deák Ferenc mutatta meg nekünk, hogyan lehet a nemzet ügyét hosszú évtizedek kitartó munkájával előre vinni. Mint részletezte, a '48-as szabadságharcban, majd azt azt követő ellenállásban is ő volt az, aki az első adandó alkalommal támadásra fordította az addigi passzív rezisztenciát, és ő tette le a modern Magyarország legsikeresebb korszakának közjogi alapjait. 

A miniszterelnök beszédét itt tudja meghallgatni:

Mint mondta, ez a vidék adta a hazának egy másik bölcsét is. Itt, Zalaegerszegen szolgált Mindszenty József bíboros, aki egyike a nemzet ügyét zászlajára tűző nagy magyar egyházi embereknek. Hozzátette, az egyházi világ legnagyobbjai nem csak a hit dolgaiban jelentenek igazodási pontot. Példaként említette az első kalocsai érsekünket, aki nélkül talán nem is jött volna létre a Szent István-i magyar állam.

 – Útmutatással, tetteikkel – életükben és halálukban is – Mária országát szolgálták. Prófétaként vezették a magyar német, és gyakran a politikai vezetők helyett is vezették országunkat. Mindszenty József ilyen volt. Nem akármilyen vezetőnk volt ő – hangsúlyozta a kormányfő, emlékeztetve, hogy a bíboros 56-ban is mutatta a magyaroknak az utat, amit soha nem fogunk elfelejteni. 

Akkor is kiállt hazánk szabadságáért, amikor nyilasok törtek rá, és akkor is, amikor a kommunisták letartóztatták, megkínozták és fogságba vetették.

 – A magyarok tudták, a forradalom közepén is szükségük van lelki támaszra. Ezért szabadították ki Mindszentyt a kommunisták börtönéből – mondta. Hozzátette, ő nevezte először nevén a gyermeket. Nem felkelésről, hanem szabadságharcról beszélt. Jól látta az eseményeket, és tudta, mit kell tennünk.

A mi igazi tragédiánk azonban az – folytatta –, hogy a kommunisták visszatértek a szovjet katonák segítségével és ott folytatták, ahol október 23-a előtt abbahagyták. Orbán Viktor elmondta, hogy a magyar állam tartozik Mindszenty emlékének, és tartozásunk van a zalai embereknek is. Jelezte azt is, hogy az elmúlt években a nemzeti kormány sokat tett azért, hogy Zalaegerszeg és Zala vármegye visszatérjen a történelem főutcájára. – Méltóak akarunk lenni Mindszenty József közösségépítő tevékenységéhez és az 1956-os forradalmárok bátorságához – húzta alá. A miniszterelnök kiemelte, 

ma '56 hőseire is emlékezünk, akik megmutatták, hogy milyen egy igazi, szabadságszerető nemzet.

ORBÁN Viktor
Ünnepi díszben a Mindszentyneum impozáns épülete
Fotós: Benko Vivien Cher / Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Mint fogalmazott, 1956-ban valódi esély volt kivívni a függetlenséget. Minden észszerű feltétel adva volt az erőszakmentes átmenethez, és ha a Nyugat nem árul el bennünket, akkor sikerrel járhattunk volna, ám végül újra katonai elnyomást és kommunista bábkormányt ültettek a nyakunkba – idézte fel. – Akkor minket is kitettek a Time magazin címlapjára, aztán 40 évig ott hagytak bennünket a szovjet kommunista prés alatt, azt gondolva, legalább eggyel több gondjuk lesz a szovjeteknek – utalt az amerikaiakra a kormányfő. 

 – Ezer év leckéjét mondtuk fel 1956-ban. A lecke pedig világos: a magyarok igazságát csak a magyarok mutathatják meg a világnak, és csak a magyarok védhetik meg igazságukat a fenyegető veszélyekkel szemben. Ha elpusztul az ország, nem nyertünk semmit. Ha emberek millióinak kell elhagyni az országot, akkor a következő nemzedéknek nem lesz szülőföldje. Ezt kell megtartani, itt kell boldogulni – szögezte le.

Mint mondta, mi kemények és elszántak maradtunk, ezért túléltünk, és végül 1990-ben győztünk. Visszaszereztük a szabad és független Magyarországot.

– Ebből az egész világ megértheti: 

"Akárki akar a nyakunkra ülni, bukásra van ítélve. Mi itt voltunk, amikor az első hódító birodalom ránk támadt, és itt leszünk, amikor az utolsó is összeomlik"

 – húzta alá. Mint mondta, mi magyarok tűrünk, amikor kell, és visszaütünk amikor lehet. Kardot rántunk, amikor van esély, és ellenállunk, ha a hosszú elnyomás évei jönnek. – Ha magyar vagy, egyszerre van szükséged az oroszlán bátorságára, a kígyó ravaszságára és a galamb szelídségére. Különösen így lesz ez a következő évben. Háború a szomszédban, pénzügyi válság és gazdasági visszaesés az EU-ban, migrációs invázió délen, háború keleten, és gazdasági válság nyugaton. Ezzel kell megküzdenünk – sorolta a kormányfő, aki szerint szerencse a szerencsétlenségben, hogy nem a baloldal van kormányon.

BALAICZ Zoltán; ORBÁN Viktor; MINDSZENTY József
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármester (b2) a Mindszentyneumban. A Modern városok program részeként felépült Mindszentyneum célja az, hogy új vidéki közgyűjteményként hitelesen mutassa be Zalaegerszeg legismertebb történelmi személyiségének életét, helyi, városépítő tevékenységét, valamint a kommunista diktatúra egyházüldözését
Fotós: Benko Vivien Cher / Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

 – Kormányunk nem szokott megijedni akkor, ha baj üti fel a fejét. 1956-ban megtanultuk, nehéz időkben csak az összefogás segíthet. Ne törődjünk azokkal, akik az árnyékból vagy a brüsszeli magaslesből lövöldöznek Magyarországra. Ott fogják végezni, ahol az elődeik – szögezte le.

A kormányfő végül kijelentette: képesek vagyunk megvédeni Magyarország érdekeit itthon és külföldön. Nehéz időkben összefogásra van szükség. 

"Amióta nemzeti kormány van, minden válságból erősebben kerültünk ki, mint ahogy belementünk. Most is felkészültünk"

 – hangsúlyozta. Kiemelte azt is, hogy megőrizzük a gazdaság stabilitását, mindenkinek lesz munkája, a rezsicsökkentést meg tudjuk védeni, a családok pedig nem maradnak magukra. – Megvan hozzá az erőnk, és ami a legfontosabb, a tapasztalatunk is – tette hozzá. 

– A Jóisten mindannyiunk felett, Magyarország mindenekelőtt, hajrá Magyarország, hajrá magyarok – zárta beszédét a miniszterelnök.

Az eseményt követően Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán tett közzé képes összefoglalót a nap eseményeiről. 

Mi képesek vagyunk megvédeni Magyarország érdekeit itthon és külföldön egyaránt – írta a közösségi oldalán közzétett videóhoz Orbán Viktor. 

 

Keresztény úton

Az eseményen felszólalt Vigh László, Zalaegerszeg és térségének fideszes országgyűlési képviselője is, úgy fogalmazott: Mindszenty hajlíthatatlanságára ma is nagy szükség van. Nem ismert alkut "sem a fasisztákkal, sem a kommunistákkal, sem a hitével kapcsolatban", megmutatta az igazi utat, mert ez az ország csak akkor fejlődött, gyarapodott, amikor a keresztény úton járt.

Balaicz Zoltán polgármester (Fidesz-KDNP) egyebek közt arról beszélt, hogy Mindszenty József - aki 1917-től 1944-ig tevékenykedett Zalaegerszegen - az egyetlen olyan, a városhoz kötődő történelmi személyiség, akit nemcsak Magyarországon, hanem Európában és szerte a világban is leginkább ismernek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában