Politikai célok

2022.10.31. 08:42

Így használja fel a fiatalokat a baloldal (1. rész)

Pankotai Lili, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma végzős hallgatója nemrégiben azzal vált hírhedtté, hogy az október 23-i baloldali tüntetésen obszcén szavakkal szólt a színpadról a közönségéhez. De nem ő az egyetlen olyan iskoláskorú gyermek, akit a baloldal politikai céljai érdekében kihasznált. A Magyar Nemzet kétrészes cikksorozata azokat a fiatalokat mutatja be, akik áldozatul estek a külföldről irányított baloldal hergelő kampányainak.

Pankotai Lili sz október 23-i tüntetésen a budapesti Kálvin téren

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A baloldal 2010-es csúfos választási veresége óta gyakorlatilag minden közéleti megmozdulásra és demonstrációra rátelepedett, több esetben fiatalokat használva üzeneteik közvetítésére. Az utóbbi egy évtizedben számos demonstrációról derült ki, hogy azt Soros Györgyhöz köthető külföldi szervezetek is támogatták, amelyek a baloldal által felhasznált fiatalokkal is kapcsolatban álltak – figyelmeztet a Magyar Nemzet cikke.

Karsay Dorottya, alias Dodó

Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért tüntetés („Milla-tüntetés”) arca, Karsay Dorottya többek között a Nem tetszik a rendszer! című dal szerzője és előadója volt, a baloldali sajtó emberi jogi aktivistaként hivatkozott rá. Az ELTE mellett a CEU-n és a University of California egyetemen tanult. 2010-ben Outstanding Academic Achievement Award díjat kapott, több Soros-szervezet, például az Amnesty International és a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület munkatársa is volt.

Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért nevű „civil” kezdeményezést Karsay azért tartotta jónak, mert mint mondta, „a csoportnak nincsenek közvetlen politikai ambíciói”. A 2010. december 20-i, sajtószabadságért tartott „diáktüntetés” volt az első olyan megmozdulás, amely a 2010-ben bevezetett médiatörvény-változtatások ellen tiltakozott. 

Hozzájuk köthető az alternatív köztársaságielnök-választás, Bajnai Gordon pedig a 2012. október 23-i millás tüntetésen jelentette be az Együtt 2014 nevű választási mozgalom létrejöttét. 

Az Együtt három alapító szervezetének egyike volt a Milla Egyesület.

A baloldali média 2011 vége óta nem foglalkozik Karsay Dorottyával, aki azóta Dodó néven a transzneműek helyzetének javításáért küzd. Neve legutóbb a Heinrich-Böll-Stiftung weblapján került elő. A német Zöldek alapítványa a transzneműek szószólójaként, kutatóként és tanácsadóként mutatja be. Karsay két évvel ezelőtt, 2020-ban a Mérce.hu-n jegyzett egy cikket, amelyben a Szivárvány Misszió Alapítvány elnökéről emlékezett meg.

Polgár Dóra

A Hallgatói Hálózat (HaHa) egyik vezérszónoka, Polgár Dóra 2011. október 1-jén egy szakszervezeti tüntetésen ostobaságnak nevezte a kormány felsőoktatási koncepcióját. Polgár a felsőoktatási érdekképviselet helyett pillanatok alatt politikai szereplővé lépett elő a választások környékén. Ott voltak a Fidesz Lendvay utcai székháza elleni 2013-as és 2014-es támadáskor, valamint megannyi demonstráción, híd- és campusfoglaláson. 

A szervezet belső levelezése alapján nyilvánosságra került, hogy a HaHa aktivistáit az amerikai baloldalhoz köthető szakemberek készítették fel. Többek között abban kaptak segítséget a diákok, hogy miként gyakoroljanak hatékonyan nyomást a döntéshozókra. 

Az amerikai oktatók a Civil Kollégium Alapítvány szervezésében érkeztek Magyarországra, de a szálak radikális baloldali szervezeteken keresztül egészen Soros Györgyig vezettek.

Polgár Dórától 2011 októberében már elhatárolódott a mozgalom, hiszen az addigi vezérszónok belépett a Demokratikus Koalícióba, ahonnan 2012 februárjában már ki is lépett. Korábban, a 2010-es önkormányzati választáson szocialista színekben indult jelöltként. 

Gyurcsányékhoz történő csatlakozásakor a HaHa elhatárolódott tőle, a DK-ból való távozását követően pedig új ifjúsági mozgalmat szervezett, ezután már a baloldali sajtó sem foglalkozott vele. 

Utoljára egy videó kapcsán merült fel a neve 2012 decemberében, ekkor a tandíj ügyében szólalt meg más egyetemi hallgatók mellett. A videóban megjelenik a momentumos Cseh Katalin is.

Papp Réka Kinga

A HaHa vezérszónoki pozícióját Polgár Dórától Papp Réka Kinga vette át 2011. október 23-án, 2014 nyarán pedig már a Kettős Mérce sajtószabadság-tüntetéseinek a szónoka. 2015-ben részt vett a Demokratikus Kerekasztal megalakuló ülésén, amelynek vezetői Ferge Zsuzsa, Iványi Gábor, Horváth András és Lovas Zoltán voltak. Szintén 2015-ben több aktivistával együtt feliratokkal demonstrálva zavarták meg Rogán Antal sajtótájékoztatóját a Keleti pályaudvaron, amelyet a Fidesz frakcióvezetője a bevándorlás kérdéséről tartott. 2016–2017-ben Papp A Város Mindenkié nevű csoport októberi lakásmeneteinek konferansziéja volt, 2016 júniusában Schilling Árpád mellett művészeti vezetőként dolgozott a Krétakör operaprojektjében. 2017 szeptemberétől Gulyás Mártonnal a Slejm – a torkon ragadt politika nevű YouTube-csatorna társműsorvezetője volt. 

A 2018-as választás után Bécsbe ment, ahol az Eurozine nevű magazin főszerkesztője lett, amelyet az Open Society Fundations támogatott. Az említett szervezetek és személyek közül több Soros György hálózatába tartozik.

A teljes cikket ide kattintva érheti el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában