Pedagógustüntetés

2022.10.14. 06:27

Fenyegetik a tankerületeket, újabb demonstrációk várhatók

A baloldali pártok és szakszervezetek hergelésének eredményeként az elmúlt napokban több tankerület is fenyegető telefonhívásokat kapott, miközben a pedagógusok magukat érzik fenyegetve és újabb demonstrációkat szerveznek. Erre reagálva a tegnapi kormányinfón Gulyás Gergely miniszter azt mondta: a polgári kormány idején senkinek nem lehet baja abból, hogy sztrájkban vagy tüntetésben vesz részt – írja a Magyar Nemzet.

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Teknős Miklós

Meglett az eredménye a pedagógustársadalom, illetve a szülők és a diákok folyamatos hergelésének a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a baloldal részéről, a tankerületekhez tömegével érkeztek a napokban a fenyegető levelek és telefonhívások, ezért le is kellett venni az elérhetőségeket egyes honlapokról. 

A tanárok demonstráló részéből sokan hasonlóan fenyegetettségnek nevezik, hogy figyelmeztetést kapnak a törvénysértő polgári engedetlenségük miatt – számol be róla a Magyar Nemzet

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ezzel kapcsolatban kijelentette:

Magyarországon senkinek nem lehet baja abból polgári kormány idején (a Gyurcsány-kormány idején nem így volt), hogy sztrájkban vagy tüntetésen jogszerűn vesz részt, erre mindenkinek joga van.

Gulyás Gergely úgy fogalmazott: a mostani tüntetéseket nem a kormány elleni demonstrációknak gondolják, hanem olyan eseményeknek, amelyek felhívják a figyelmet a pedagógusok alacsony fizetésére. Hangsúlyozta: azon dolgoznak, hogy a pedagógusok bére magasabb legyen. 

A fenyegetettséggel kapcsolatban kifejtette: bármely munkavállalónak a fizikai munkástól az akadémikusig be kell tartania a jogszabályokat, és ez a pedagógusokra is vonatkozik. Ha valaki szándékosan nem megy be a munkahelyére és nem dolgozik a munkaidejében, akkor annak következményei vannak mérlegelési lehetőség nélkül – mutatott rá. – A polgári engedetlenség nem jogi kategória, mert jogellenes – hangsúlyozta, kiemelve, hogy polgári engedetlenséget soha nem anyagi haszonszerzés érdekében folytatnak.

Péntekre ismét egységes, országos tanársztrájkot hirdettek, így nemcsak Budapesten, hanem több vidéki nagyvárosban is lesznek demonstrációk. 

A szerdai pedagógustüntetésen valamennyi ellenzéki párt képviselői is részt vettek. A csepel.info információ szerint a holnapra a XXI. kerületbe meghirdetett élőláncot többek között a Demokratikus Koalíció (DK) alelnökének, Vadai Ágnesnek a testvére szervezi, aki a jövőben a párt önkormányzati, sőt parlamenti képviselőjelöltje is lehet. A csepeli blog azt írta, a szervezők azt szeretnék, ha a demonstrálók minél több gyermeket vinnének magukkal.

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában